Rikardo Druškić oslikao veličanstven mural na dvorani u Goraždu

Sarajevski umjetnik Rikardo Druškić oslikao je veličanstven mural dug 50 metara na krovu gradske dvorane “Mirsad Hurić” u Goraždu. Ovo je drugi mural koji mladi umjetnik oslikava u ovom gradu, a reakcije su odlične.

“Imao sam privilegiju da na izradi ovog murala sarađujem sa svojim talentovanim kolegom i prijateljem Sašom Peševskim. Zajedno smo se upustili u ovaj umjetnički poduhvat s velikim entuzijazmom i predanošću. Proces oživljavanja ovog murala bio je rad ljubavi, jer smo proveli četiri intenzivna dana radeći neumorno od jutra do mraka”, ispričao je Rikardo.

Priznati i višestruko nagrađivani umjetnik ispričao nam je da je ideja o izradi murala potekla od gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića.

Kreativnost ulične umjetnosti

“Priča o ovom muralu počela je kada sam dobio poziv od gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića da dam svoju umjetničku viziju na temu sporta. Povezivanje je ostvareno uz pomoć Dženisa Ćulova, koji je prepoznao potencijal naše umjetničke saradnje i omogućio naše partnerstvo. Odluka o oslikavanju murala na sportskoj dvorani bila je, ne samo praktična, već i simbolična. Transformacijom javnog prostora koji se tradicionalno povezuje s fizičkom aktivnošću i natjecanjem, željeli smo uliti u njega živost i kreativnost ulične umjetnosti. Ovaj mural služi kao vizuelni spektakl koji angažuje zajednicu, pozivajući je na interakciju i razmišljanje o transformativnoj moći umjetnosti”, pojasnio je mladi umjetnik.

Dodaje kako mural u Goraždu ima značajnu vrijednost za grad.

“Kao mali grad, možda neće uvijek dobiti istu pažnju kao veći urbani centri kada su u pitanju umjetnost i kulturna događanja. Uvođenjem ovog murala nastojali smo premostiti taj jaz i približiti umjetnost direktno lokalnom stanovništvu. Mural djeluje kao katalizator kulturnog obogaćivanja, inspirirajući dijalog i podstičući dublje uvažavanje ulične umjetnosti unutar zajednice. Štaviše, ovaj mural igra ključnu ulogu u poticanju boljeg razumijevanja ove vrste umjetnosti. Ulična umjetnost često nosi određenu stigmu ili nesporazum, a neki to doživljavaju kao puki grafit ili vandalizam. Međutim, kroz ovaj mural želimo osporiti takve percepcije i prikazati pravu suštinu ulične umjetnosti kao oblika samoizražavanja i kulturnog komentara”, kaže Druškić.

Novi murali

Nedavno je njegov mural “Šta nas ljude čini lijepima?” koji je mjesecima krasio zid u sarajevskom naselju Grbavica prekrečen, o čemu smo ranije pisali, međutim Rikardo vjeruje da se nešto slično u Goraždu neće dogoditi.

“Budući da me sam gradonačelnik pozvao mislim da neće biti istih ili sličnih problema”, kratko je prokomentarisao.

Mladi umjetnik je angažiran na brojnim projektima.

“Njih je na moju sreću jako puno. Pored izložbe u Crnoj Gori koja je krajem jula, tu je i umjetnička rezidencija u Portugalu, a izgledno je i oslikavanje drugog murala u Briselu”, kaže Rikardo.

Za razliku od kolega Rikardo vrlo rijetko izlaže svoje radove.

“Nedavno sam imao svoju veliku izložbu u Sarajevu. Nemam namjeru izlagati radove u BiH u skorijoj budućnosti. Više me raduje ponovni dolazak u Goražde, da oslikam još jedan mural”, kaže Rikardo.

Mural koji je mladi umjetnik oslikao 2020. godine bio je prvi u okviru EU projekta “Buđenje solidarnosti” i još uvijek krasi zid ovdašnjeg Centra za kulturu, a Goraždani su, sudeći po reakcijama, oduševljeni i počašćeni onim što je ostavio u Goraždu.

“U današnje vrijeme murali označavaju vrijednost jedne lokacije i postaju dijelom kulturnog turizma. Iskreno, volio bih da grad Goražde postane grad murala i da se pretvori u veliku uličnu galeriju. Možda da idemo i u pravcu organizovanja nekog festivala. Cilj bi mogao biti revitalizacija odabranih javnih prostora i okupljanja zajednice oko pozitivnih i lijepih ideja.Trebamo biti ponosni na to da će nakon murala na Centru za kulturu Goražde krasiti i mural na Gradskoj dvorani umjetnika Rikarda Druškića koji je svoj pečat ostavio na svim stranama svijeta, počevši od Sarajeva, preko Berlina, Brisela, Beča, dalekog New Yorka, Los Angelesa, Taipeija…Razgovarao sam sa Rikardom i pronašli smo još jednu kultnu lokaciju za oslikavanje murala u našem gradu. Načelno imamo dogovor da bi to trebalo biti ovoga ljeta. Pohvale koje stižu svakog dana sa svih strana trebaju biti nova motivacija za dalje djelovanje. Možda da se okrenemo tome da u našem gradu dobijemo i podne murale koji su sve veća atrakcija”, kaže Dženis Ćulov, goraždanski aktivista.