Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline podržalo dva značajna projekta javnih preduzeća

Foto:bpk.gov.ba

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kroz subvenciju javnim preduzećima sufinansirat će dva značajna projekta JKP “6 mart“  Goražde i JP RTV BPK Goražde, za čiju implementaciju su izdvojena finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 21.000 KM.

Radi se o projektu JKP „6 mart“  Goražde „Zamjena klasičnih rasvjetnih tijela sa led svjetiljkama u cilju povećanja energetske efikasnosti i ušteda električne energije“ za čiju implementaciju je ministarstvo izdvojilo 15.000KM  te projektu  “Eko Alarm” JP RTV BPK Goražde,  koji je podržan  sa finansijskim sredstvima u iznosu od 6.000 KM.

Ugovore o dodjeli sredstava sa direktorima javnih preduzeća Naidom Sijerčić i Harisom Šalom potpisao je danas resorni ministar Bojan Krunić.

Kako je naglasio ovom prilikom, na javni poziv ministarstva mogle su se prijaviti sve javne ustanove i javna preduzeća sa područja našeg kantona, a nakon provođenja postupka odabira korisnika,  od strane komisije  podržana su ova dva značajna projekta. Sredstva za njihovu realizaciju obezbjeđena su u budžetu ministarstva, odnosno  na podračunu za zaštitiu okoliša za 2023.godinu.

Kada je riječ o projektu JP RTV BPK Goražde, prema riječima direktorice Naide Sijerčić, cilj projekta “Eko Alarm” je doprinijeti podizanju svijesti građana o zaštiti okoliša te podstaći institucije da se više bave ovom problematikom.

U okviru ovog projekta, radit će se ciklus emisija, kako bi građani imali priliku  pogledati šta to rade nevladine organizacije kada je u  pitanju zaštita okoliša“, pojasnila je direktorica Sijerčić.

Realizacijom projekta JKP “6 mart“ kako je kazao direktor Šalo, bit će rješen problem ulične rasvjete u jednom dijelu grada, odnosno lokalitetu oko bivšeg hotela „Gradina“, s obzirom da su na ovaj problem više puta ukazivali i sami građani koji gravitiraju na ovom području.

 www.bpkg.gov.ba