Zasjedala Vlada BPK

Vlada BPK Goražde danas je održala  34. redovnu sjednicu. Između ostalog usvojena je odluka  o odobravanju novčanih sredstava za isplatu četvrte rate studentskih stipendija studnetima sa područja BPK Goražde, za studijsku za 2022/2023. godinu. Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, usvojena je Odluka o davanju saglasnosti SSŠ „Džemal Bijedić“ i MSŠ „Enver Pozderović“ u Goraždu za upis učenika u prvi razred školske 2023/2024.godine. Svojim zaključkom Vlada BPK Goražde,  ovom ministarstvu, dala je saglasnost za potpisivanje Ugovora o međusobnoj saradnji na  realizaciji „Projekta sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za rad sa djecom s poteškoćama u razvoju u osnovnom i srednjem obrazovanju u redovnoj nastavi u FBiH“ u školskoj 2023/2024.godini.

Iz oblasti Ministarstva za privredu BPK Goražde, Vlada BPK Goražde zaključkom  je dala je saglasnost premijeru za potpisivanje ugovora o korištenju finansijskih sredstava na ime realizacije treće faze projekta „Rekonstrukcija potisnog cjevovoda od fabrike vode u Vitkovićima do rezervoara  Rasadnik“.

Ministarstvu za privredu data je saglasnost na Odluku o isplati novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2023.godinu. Iz rezervnih sredstava podržano je ukupno šest poljoprivrednih proizvođača za što je izdvojeno  3.740 KM, a usvojena je i Odluka o odobravanju novčanih sredstava za realizaciju Programa utroška sredstava za podršku razvoja neprofitnih organizacija za 2023.godinu. Sredstva za realizaciju programa izdvojena su u iznosu od 30.000 KM, a podržane su četiri neprofitne organizacije koje egzistiraju u okviru Biznis centra u Goraždu.

Odlukom Vlade BPK Goražde, odobrena su novčana sredstva i za realizaciju Programa unaprijeđenja usluga javnih komunalnih preduzeća u BPK-a Goražde za 2023. godinu. Odlukom su odobrena  finansijska sredstva JKP „6 mart“ d.o.o. u Goraždu za realizaciju dva projekta čija je ukupna vrijednost 80.000 KM. Radi se o projektu nabavke profesionalne (zaštitne) opreme za uposlenike“ te projektu nabavke neophodne opreme radi poboljšanja kvaliteta vodosnadbjevanja“.

Premijeru kantona data je saglasnost za potpisivanje ugovora o realizaciji projekta „Sanacije klizišta na regionalnom putu R-448a, Osanica-Ilovača-Prača, dionica Osanica-Ilovača-Brzača i djelimičnu zaštita puta od djelovanja bujičnih voda“ koji će Ministarstvo za privredu realizovati uz podršku Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

U skladu sa ugovorom o poslovnoj saradnji između BBI Banke i resornog ministarstva, saglasnost  je data i na Odluku o isplati subvencija na ime finansiranja dijela profitne marže za privredno društvo Okac“ d.o.o. Goražde.

Na prijedlog Ministarstva za urbanizam, prostorno, uređenje i zaštitu okoline,  Vlada je zaključkom dala  saglasnost premijeru BPK Goražde za potpisivanje ugovora za nastavak aktivnosti na realizaciji infrastrukturnog projekta „Termoizolacija fasade, stropne krovne konstrukcije, ugradnju kotla na pelet i zamjenu rasvjetnih tijela“ na objektu JU „Zavod za javno zdravstvo“ BPK Goražde. Vrijednost radova je 30.000 KM a realizacija projekta između ostalog  ima za cilj, poboljšanje energetske efikasnosti. Takođe, u skladu sa planom i programom rada ovog ministarstva, realiazacija sličnog projekta predviđena je i  na objektu JU OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovači“, čija je vrijednost 40.000 KM. Premiejru je data saglasnost i za potpisivanje ovog ugovora.

Na prijedlog Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, Vlada BPK Goražde, dala je saglasnost na Odluku o odobravanju novčanih sredstava na ime ostvarivanja pomoći iz Programa održivog povratka.

Iz oblasti Ministarstva za unutrašnje poslove BPK Goražde, Vlada BPK Goražde primila je k znanju informacije o stanju sigurnosti za period 01.01.-30.06.2023.godine.

Na kraju sjednice,  Vlada BPK Goražde usvojila je i odluku kojom će finansijski  podržati održavanje  trećeg po redu  MTB Maratona Adnan Pirija- Pirke koji će se održati ove godine.