U Gradskoj galeriji Goražde treća izložba radova polaznika “Irma Art studija”

Foto:rtvbpk.ba

– U Gradskoj galeriji u Goraždu otvorena je izložba radova polaznika  “Irma Art studija” koju već tri godine vodi mlada goraždanska likovna umjetnica Irma Smajlhodžić.

Riječ je o trećoj po redu izložbi radova nastalih u studiju koji pohađaju polaznici svih generacija, a praksa je da svoje radove predstavljaju po okončanju svakog ciklusa  

„ Ove godine na izložbi se predstavlja 50 članova  sa 70 radova i jako sam zadovoljna jer imamo divne komentare i utiske. Posebne su to emocije jer ovo je treća izložba i već djeca odrastaju u mom studiju tako da sam prezadovoljna gledati kako se taj njihov talenat razvija iz godine u godinu“ – kazala je Smajlhodžić.

Napominje da je kroz Art studio u protekle tri godine prošlo oko 300 članova

„ Neki polaznici studio pohađaju već godinama mada ima i novih. Naravno, neki se ne pronađu jer nismo svi za sve, neki ostanu i uglavnom lično sam prezadovoljna jer, prije svega, roditelji cijene ovo što radimo i  šalju djecu u Art studio da razvijamo  njihov talenat,  djeca su takođe zadovoljna, tako da se ide svojim tokom“ – pojašnjava ona.

Raduje je činjenica da sve više raste  broj zaljubljenika u likovnu umjetnost već od ranog djetinjstva što je, ističe, ohrabruje da je otvaranje studija bio pravi potez.

„  Ustudiju imamo djecu uzrasta od tri do šest godina koja pohađaju kreativnu radionicu, oni uzrasta od šest do devet godina  već rade neke ozbiljne oblike, dok sa 11 godina počinju raditi ozbiljne grafike a zatim prelaze na platno.  Najstarija grupa žena i djevojaka  dolazak u studio vide kao neku terapiju, kažu da su tu pronašle sebe jer, ne samo da crtaju već se i družimo uz kafu i osvježenje, jednostavno ispunjavamo se tu bez teških tema“ – precizirala je Smajlhodžić.

Postavka izložbe u Gradskoj galeriji trajat će do nedjelje, a novi ciklus pohađanja Irma Art studija kreće od septembra.

 

rtvbpk.ba