Radio Goražde obilježio 53 godine postojanja

 

Radio Goražde danas obilježio  53 godine postojanja. Osnovan je 27. jula 1970. godine i među najstarijim je radio stanicama u BiH.  Prvi urednik Radio Goražda bio je Hajrudin Čaušević, a prvi spiker rahmetli Muhamed Hadžijahić.

Urednica Radio Goražda Jasmina Čohodar napominje da su u proteklih više od pet decenija kroz ovaj medij  prošle  brojne generacije koje su sačuvale njegov kontinuitet čak I tokom  tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“ Ovo je zaista vrijedan jubilej jer Radio Goražde je jedna od najstarijih stanica u BiH koja živi cijelo vrijeme I ni u ratu nije prestajala sa emitovanjem programa. Imala je svoje uspone I padove ali je uvijek bila uz svoje slušaoce. Trenutno smo u nekoj stabilnoj programskoj I kadrovskoj fazi. Kakva su vremena, radio je I dalje medij koji se sluša uprkos novim tehnologijama, posebno u malim sredinama kakva je naša. Trajati 53 godine jeste puno  ali biće još rođendana” – ističe Čohodar koja je svoj radni vijek počela upravo u ovom mediju.

“Počela sam raditi  ovdje 1988. Godine I to je u nekom smislu riječi, prva prava škola novinarstva  koja se nikad ne zaboravlja, za sve one koji su bili ovdje, ostali ili otišli, neki se na koncu karijere I vraćaju ovdje, poput mene  I nadam se da ću odavde otići I u penziju. Ovaj radio je kroz svoj život imao dosta zanimljivih , vedrih I tužnih priča, dosta vrijednih ljudi koji su prošli kroz ovaj radio I uvijek je imao sreću da ima ljude koji su stvarno pravi radijski ljudi, koji vole ovaj medij I osjećaju se kao svoji na svome” – kazala je urednica Radio Goražda koji se danas  emituje i u TV formatu.

Sa prvobitna dva, Radio Goražde  kao dio jedinstvenog preduzeća RTV BPK Goražde, svakodnevno emituje 12 sati programa.