Uroš Gutić iz Nevesinja je pobjednik Međunarodne trke prijateljstva “Goražde 5K” koja je večeras održana u gradu na Drini, a na kojoj je učešće uzelo oko 300 takmičara iz BiH,  zemalja regiona, ali i Rusije, Ukrajine, Slovačke i Kanade. Drugo mjesto na glavnoj utrci osvojio je Emir Hastor, goraždanski atletičar kojeg u septembru očekuje učešće na svjetski poznatom maratonu u Berlinu, dok je treće mjesto osvojio Aldin Rizvić iz Banovića.

Pobjednica u glavnoj utrci u kategoriji takmičarki je Alma Hrnjić iz Sarajeva, druga je Emina Harbinja iz Sarajeva dok je treće mjesto u kategoriji takmičarki na međunarodnoj utrci prijateljstva 5K osvojila  Branka Cvijetić iz Goražda.

Prvo mjesto u kategoriji najbrži Goraždanin osvojio je Ajdin Kanlić, drugo Džanan Obuća, a treće Ferid Topuz. Prva u kategoriji najbrža Goraždanka je Adna Đogo, druga je Aida Hastor, a treća  Dženita Spahović.

Organizatori utrke članovi Atletskog kluba Goražde mogu se pohvaliti činjenicom da je ovo bio jedan od najmasovnijih sportskih događaja koji je okupio učesnike svih generacija, a start i cilj utrke bio je u samom centru grada u ulici Zaima Imamovića.

“Ponosni smo na činjenicu da je konkurencija biti izuzetno jaka i da su ovdje nastupili najbolji atletičari i državni prvaci u obje kategorije, muškoj i ženskoj. Posebno smo sretni što je u trakama za djecu u sedam kategorija nastupilo oko 250 dječaka i djevojčica iz deset bh. gradova i ovo je bilo jedno veliko, prijateljsko i sportsko druženje”, izjavio je Zaim Šuman, organizator trke.

Ovogodišnja trka organizirana je u susret 26.internacionalnom  Festivalu prijateljstva.

 “Goraždanska trka je značajna po mnogo čemu jedinstvena, a posebno  što je jedina trka u regionu, a možda i šire gdje su prije velike utrke šampiona održane utrke dječaka i djevojčica jer oni su budući šampioni. Atletski klub Goražde na najbolji način promoviše atletiku kao kraljicu sportova i prijateljstvo”, kaže Slavko Klisura, član organizacionog odbora.