Godišnjica smrti Olivera Dragojevića: S pjesmama Starog morskog vuka odrastale su generacije

foto:faktor.ba

Oliver Dragojević umro je na današnji dan prije pet godina.

Velikan muzike, umjetnik i pjevač bez premca s čijim su pjesmama odrastale generacije na ovim prostorima, preminuo je 29. jula 2018. godine od raka pluća u 71. godini.

Već s pet godina, otac Marko darovao mu je usnu harmoniku koju je svirao dok bi se trajektom vozio između Splita i Vele Luke. U Splitu je pohađao muzičku školu, gdje je prvo naučio da svira klavir, a zatim klarinet i gitaru. Prvi njegov nastup bio je sa 14 godine, 1961., kada je učestvovao na Splitskom festivalu za djecu i izveo pjesmu „Baloni“. Na radiostanici Split s bratom Aljošom izvodio je poznate svjetske hitove, a dvije godine kasnije je pobijedio na takmičenju amatera pjevača Hrvatske s pjesmom „Yesterday“, rok benda „The Beatles“.

Festivalski debi s pjesmom “Picaferaj” imao je 1967. na Prokurativama uz nagovor Zdenka Runjića. Bio je to početak blistave karijere u kojoj su se hitovi nizali sami od sebe. U karijeri, Stari morksi vuk, kako su ga mnogi od milja zvali, dobio je ukupno 30 Porina (nagrada koja se dodjeljuje u Hrvatskoj) uključujući onaj za životno djelo koji mu je bio posebno drag. Jednako kao i nastupi koji se dogode samo muzičkim veličinama poput Olivera, kao što su koncerti u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji i Opera Houseu u australskom Sydneyu.

Godine 1973., priključio se „Dubrovačkim trubadurima“, zatim grupi „More“, u kojoj je bila i Meri Cetinić. Na Splitskom festivalu 1974. godine osvaja nagradu Zlatni grb grada Splita s pjesmom „Ča će mi Kopakabana“, a naredne, 1975. godine, šansonom „Galeb i ja“, također na Splitskom festivalu, osvaja nagradu publike.

Nabrojati sve Oliverove hitove čini se kao nemoguća misija, a mnogi od njih traju i pjevaju se i danas.

Tokom 2017. godine Oliveru je dijagnosticiran rak pluća, a nakon jednogodišnje bitke s bolešću umro je u Splitskoj bolnici.

Svoj posljednji koncert u Sarajevu je održao u martu 2017. godine, kada je sa Gibonnijem napunio sarajevsku Zetru. Ostat će upamćen i po velikom broju dueta, među kojima su saradnje s Kemalom Montenom, Željkom Bebekom, Gibonnijem i drugima.

Bio je jedinstven i neponovljiv, a svojom harizmom oduševljavao je hiljade i hiljade obožavatelja koji i danas tuguju. Obožavale su ga sve generacije i u njihovim će mislima Oliver živjeti zauvijek.

faktor.ba