Kakajaši Goražda se pripremaju za Balkansko prvenstvo u Makedoniji

 

Kajakaški klub „Buk“ Goražde provodi pripreme  za Balkansko prvenstvo u kajaku na divljim vodama koje će se narednog mjeseca održati u Makedoniji.

Za goraždanske kajakaše ovo je poseban izazov jer, ističu, dugi niz  godina nisu nastupali na takmičenjima van granica BiH

“   Godinama se nismo takmičili van granica BiH I sada smo dobili poziv od prijatelja iz Makedonije za jedno veliko takmičenje kakvo je Balkansko prvenstvo u kajaku na divljim vodama koje će se održati u gradu Velesu 18 I 19. Avgusta. Nastupit će kajakaši iz nekoliko država, radujemo se I vrijedno  se pripremamo  za ovo ali ostala nadolazeća takmičenja” – kazao je trener KK “Buk” Sanin Herenda.

Napominje da je jedan od generalnih ciljeva uprave kluba, upoznati  dječake i djevojčice sa osnovama kajaka, kako bi u budućnosti zavoljeli ovaj sport, ali ih I priremiti  za prvenstva koja se organiziraju tokom ljeta.

“  Sve su ovo  djeca iz Goražda koja su se većinom prije dvije godine prvi put  susreli sa kajakom. Sada možete da vidite rezultate našeg rada, a pored onih koji su trenutno na treningu, ima još desetak dječaka I djevojčica koje smo obučili osnovama kajaka.  Obuka u kajaku se odvija u dvije discipline, slalom i spust, što je u biti ono što se traži i na  takmičenjima” – precizirao je Herenda.

On je pozvao dječake I djevojčice uzrasta do 13 godina, kao I starije, da im se pridruže I  okušaju se u ovom sportu.

“ Naša  kompletna obuka je besplatna što je možda važno naglasiti, jer prije dvije godine smo rekli da želimo da pomognemo klubu I dalje stojimo pri tome I trudimo se da napravmo jednu novu genercaiju kajakaša na ovim prostorima koja će osvajati državna, balkanska I veća prvenstva” – napomenuo je on.

Trener Kenan Kadrić naglašava da je staza u Makedoniji  zahtjevna, ali da će goraždanski kajakaši biti maksimalno spremni za Balkansko ali I naredn atakmičenja

“ U makedoniji je u pitanju kategorija trećeg I četvrtog stepena jakosti vode. Naši kajakaši su spremni za taj stepen vode tako da se nadam da će sve proreći u najboljem redu. Pripreme su ovih dana intenzivirane I pripremamo se kako za Balkansko prvenstvo tako I za Državno prvenstvo u spustu u Banja Luci kao I za slalom čiji ćemo mi biti domaćini u Goraždu ” – kazao je Kadrić.

Uprava Kajakaškog kluba “Buk” ovih dana  pristupit će postavljanju staze na popularnim bukovima  za Državno prvenstvo u slalomu koje će se održati u Goraždu u septembru, u susret obilježavanju BPK Goražde i Grada Goražda.