Kulturica-potreba mladih i pozorišna predstava “Čuješ li korake iza sebe?”

Goraždanska publika će, u sklopu Festivala prijateljstva imati priliku pogledati premijeru pozorišne predstave “Čuješ li korake iza sebe?”. Predstava je nastala kao produkt projekta “Kulturica-potreba mladih”, koji je pokrenut od strane Fonda Kulturica uz finansijsku podršku organizacija SHL i Altteatar.

“Čuješ li korake iza sebe?” amaterska je predstava u kojoj učestvuje 14 mladih amaterskih glumaca iz Goražda koji su u junu ušli u proces umjetničko-istraživačkog procesa kreiranja scenarija ove predstave. Kroz ovo putovanje istraživali su probleme svojih vršnjaka u njihovoj sredini i odlučili ih predstaviti kao ličnu priču, kako bi osvjestili i potaknuli publiku na razmišljanje o ovim problemima.  Predstavu sa mladim glumcima pripremali su Deni Mešić, Aldin Džananović i Vildana Bašić, dok je za scenarij zaslužna Ismira Mašić.

“U ovoj amaterskoj predstavi mladi glumci hrabro istražuju dubine ljudskih emocija. Likovi se bore s vlastitim strahovima i unutarnjim konfliktima, suočavajući se s bolnim iskustvima i tražeći priliku za ponovno otkrivanje nade i ponovno prihvatanje sebe i svoje prošlosti. Ova intenzivna i emotivna predstava nudi gledaocima istinski uvid u unutrašnje bitke koje  proživljavamo, ohrabrujući nas da pronađemo hrabrost da se suočimo sa svojim strahovima i ponovno pronađemo svjetlost u sebi”, ističu akteri.

Cilj samog projekta je doprinos omladinskom angažmanu kroz umjetničko izražavanje, pomoć mladima da artikulišu svoj glas i daju mu na značaju kroz pozorišnu umjetnost.

“Također, želimo da istaknemo važnosti omladinskog aktivizma i umjetničkog stvaralaštva u zajednici i osnažimo mlade da identifikuju probleme u svojoj zajednici i osmisle njihova rješenja. Predstava se igra 5.08., u 20 h u Velikoj Sali Centra za kulturu. Ulaz je besplatan, a posjetioci će također imati priliku da doniraju novac u Fond KULTURICA i na taj način će podržati rad ovog Fonda i omogućiti još sličnih aktivnosti za sve mlade ljude u Goraždu”, ističu organizatori.