Uručenje nagrada pobjednicima Minecraft takmičenja “Gradimo tunel spasa”

Foto:fondmemorijala.ba

Pod pokroviteljstvom JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, a u organizaciji Udruženja “Centar za razvoj i promociju novih tehnologija i esporta Arena”, danas je u Spomeničkom kompleksu tunela D-B organizovana dodjela nagrada uoči 30. godišnjice Tunela spasa, pobjednicima Minecraft takmičenja pod nazivom “Gradimo Tunel spasa”.

Takmičenje je uključivalo igricu Minecraft u kojoj su učesnici gradili spomenički kompleks tunela D-B, a najbolji radovi su nagrađeni od strane Komisije. Ovakav pristup ima za cilj da približi mlađoj populaciji povijest Bosne i Hercegovine, te da ih poduči o važnosti Spomeničkog kompleksa tunela D-B, naročito na samu godišnjicu prokopavanja tunela.

Direktor Fonda Memorijala KS, Ahmed Kulanić, naglasio je važnost ovakvih inicijativa kako bi se mladi bolje upoznali s prošlošću svoje zemlje, posebno o onome što se događalo tokom perioda agresije.

Takmičenje je bilo otvoreno za učesnike iz cijele Bosne i Hercegovine. Tokom svečanog događaja, plakete i novčane nagrade uručene su najboljim graditeljima Tunela spasa, Emiru Kadriću, Maku Žigi i Emrahu Bukvi, zaslužnim pojedincima čije su izvanredne kreacije u igrici Minecraft oživjele Spomenički kompleks tunel D-B.

Predsjednica Udruženja “Centar za razvoj i promociju novih tehnologija i esporta Arena”, Matea Alikadić, direktoru Fonda Memorijala ovom prilikom je uručila priznanje za podršku u projektu.

Alikadić je izrazila zadovoljstvo što je ideja o organiziranju takvog takmičenja prepoznata od strane Fonda Memorijala.

-Cilj je bio potaknuti mlade ljude i djecu da kroz ovakve radove nauče o bliskoj prošlosti svoje zemlje te da se nikada ne zaboravi ono što se desilo tokom tog perioda. Izrazila je nadu da će se u budućnosti realizirati još ovakvih projekata te da će ih prepoznati i podržati sve relevantne institucije kako bi se ispričala priča o Bosni i Hercegovini na ovaj način.

Zainteresiranost za takmičenje bila je velika, a posebno je zanimljivo da su se u projektu uključila djeca iz dječjih domova Bjelave i Tuzla kojima su također uručena posebna priznanja i prigodni pokloni.

Također, povodom Dana Fonda Memorijala, na Spomeničkom kompleksu “Tunel D-B”, održan je i “Dan otvorenih vrata” tokom kojeg je ulaz u Tunel spasa bio besplatan za građane Bosne i Hercegovine.

 

fondmemorjala.ba