MEDIJSKA ZAJEDNICA JAČA ZA NOVI NAUČNI PORTAL ”NAUKA GOVORI”

Foto:naukagovori.ba

Novi portal do nauke i naučnih činjenica naukagovori.ba počeo je s radom. Transformacija i nadogradnja su rezultat kontiniuranog angažmana na podizanju naučne pismenosti kroz tekstove na blogu Quantum of Science, ali i kroz druge projekte i aktivnosti Udruženja ”Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet”.

– Portal naukagovori.ba nije jedini ali je jedinstven na našem jezičkom području i u ovom trenutku jedna od rijetkih web lokacija koje nude naučni sadržaj kako u obliku dubokih analiza i eseja, tako i u kratkim i razumljivim tekstualnim i video formama razumljivim ne samo za naučnu zajednicu, nego za sve ljude. Ono što je Quantum of Science, kao moja lična blog platforma kroz koju sam željela da približim nauku ljudima koji ne dolaze iz sfera nauke, nudila, ocijenjeno je kao izuzetno i iz naučne i iz novinarske profesije ali je potreba za povećanjem naučne pismenosti daleko prevazišla ograničenja blog platformi. Trebalo je omogućiti preglednost, pretraživost, bolju optimizaciju i uopšte – pristupačnost. Projekti na kojima sam s partnerima i Udruženjem radila u protekle dvije godine radila omogućili su da kreiramo novi naziv i brend ”Nauka govori” koji je proistekao iz saradnje sa ”Zašto ne” i strategiju koja je predvidjela da prikupimo sredstva za izradu dobro strukturisanog, preglednog i pristupačnog portala. S ponosom danas mogu da predstavim portal i obećam da ćemo ostati posvećeni blagovremenom, tačnom i jasnom izvještavanju o novostima iz svijeta nauke i približavanju nauke kroz objašnjenja ili kako to zovemo – ”eksplanatorne” članke svima koje nauka zanima, kaže Jelena Kalinić glavna i odgovorna urednica portala.

Jelena Kalinić je nagrađivana naučna novinarka i jedna najaktivnijih i rijetkih u regionu Balkana koja se bavi kompleksnim pitanjima nauke, uticaja nauke na društvo ali i uticaja na nauku. Radi za Glas Amerike u Bosni i Hercegovini, i pored bloga Quantum of Sceince koji je sad naukagovori, uređuje, piše i vodi portal Vakcine.ba.

Portal naukagovori.ba posvećen je misiji svog osnivača – Udruženja Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet” – razvoju naučnog novinarstva u BiH i regionu kroz tekstove na portalu te povezane kanale društvenih mreža i potkaste, te promociju obrazovanja mladih i odraslih van obrazovnog sistema. Udruženje radi i na borbi protiv dezinformacija vezanih za nauku te se bavi odnosom nauke, demokratije, politike i društva.

Saradnici/e autori/ke tekstova su: Ivana Jasak, Mladen Obrenović, Lidija Karačić, Bojan Šošić, Nenad Tanović, Lamija Tanović, Emina Bošnjak, Nataša Kilibarda, Nenad Jarić Dauenhauer, Delila Hasanbegović Vukas, Amar Karađuz, Radoslav Dejanović, Dino Abazović, Saša Ceci.

Udruženje Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet” (eng. Society for science advocacy „Science and the world“) osnovano je 2017. godine i nezavisno je, nevladino, nestranačko, nereligijsko i neprofitno udruženje koje se zalaže za podršku razvoja nauke i obrazovanja, promocije nauke i naučne pismenosti, afirmisanje ljudskih prava i civilnog društva. Sadržaje Nauka govori možete pratiti na Facebook stranici Nauka govori, te na drugim mrežama: Instagramu, TikToku, Threadsu, YouTube, te otvorenim potkast platformama i servisima: Spotify: https://bit.ly/naukagovori_spotify RadioPublic: https://bit.ly/radiopublic_naukagovori, Apple Podcast: https://bit.ly/applepodcast_naukagovori, GooglePodcast: https://bit.ly/googlepodcast_PNG, Castbox: https://bit.ly/castbox_PNG.

 

prime.ba