Emotivni susret nakon dvije decenije: Damir Urban i Zona Isključenja na festivalu u Goraždu

Nakon pune dvije decenije od njegovog prvog nastupa na goraždanskom festivalu prijateljstva, legendarni Damir Urban počastio je publiku u Goraždu velikim koncertom.

Popularni muzičar iz Rijeke brojnim posjetiocima poklonio je nezaboravnu noć koja je počela druženjem u kultnom goraždanskom kafiću Coco koji je je, nakon duže pauze, otvoren uoči samog Urbanovog koncerta u ovom gradu.

Urban se prisjetio svog prvog dolaska u Goražde u vrijeme kad su ga zadržali na granici pa je koncert pomjeren za dan poslije, a u Goražde je stigao u noći i to upravo u Coco gdje ga je dočekala goraždanska raja kao i večeras. Nezaboravna noć sa mnogo emocija.

“Prvi dolazak ne možeš zaboraviti nikad, zadržali su nas na granici, ja sam zvao ljude i ispričao se, rekao da nas ne puštaju na granici i da mi nažalost nećemo stići. I onda su mi rekli da ne brinem i da mi samo dođemo, da će oni koncert prebaciti za sutra. Kako je to moguće?! Ja se sjećam da smo oko tri po noći stigli i ljudi su nas čekali i to je bilo ludilo. Doživio sam raznih stvari, ali to nisam doživio nikada. Tada smo pripadali i ovom gradu i ovom prostoru, da li je to sada još uvijek tako ne znam, promijenili smo se kao ljudi. Mi smo svi bili sa istom željom da donesemo nešto lijepo. Sada 20 godina kasnije mi smo i u nekim drugim gradovima primljeni jednako lijepo kao tada u Goraždu, ali tu smo prvi put bili prepoznati i primljeni bolje nego što smo imali zasluženi rejting. I zato nam je ovo ostalo posebno mjesto i nikad nećemo taj koncert zaboraviti”, poručio je Urban.

Poput Urbana koji na muzičkoj sceni traje gotovo 40 godina, popularni goraždanski bend Zona Isključenja osnovan iz protesta grupe goraždanskih mladića prema izolaciji i okruženju na kraju rata u Goraždu vremenom je doživio veliki uspon, a rasli su zajedno sa festivalom prijateljstva. Koncert Zone isključenja pred domaćom publikom definitivno je jedan od njihovih najboljih nastupa ikad.

 

“Mi znamo šta to raja u Goraždu očekuje od Zone, dodamo i ono što mi volimo da sviramo. To nam je najteži zadatak jer sviramo pred svojima. Treba zadovoljiti te ukuse, treba im dati nešto novo i podići atmosferu”, poručila je ekipa iz Zone.

Koncert Damira Urbana i Zone isključenja jedan je od onih koji se pamte godinama.