Završnica goraždanskih Igara na Žanju: Pogledajte tradicionalnu šlaufijadu i skokove s mosta

Ovogodišnji festival prijateljstva u Goraždu obilježile su atraktivne Igre na Žanju, popularnoj plaži u samom centru grada.

Mladići i djevojke proteklih dana su se takmičili u zanimljivim disciplinama od odbojke i nogometa na pijesku, skoka u dalj, civare tim i štafeta odnosno preplivavanje, ronjenje na dah u mjestu, dok je završnica igara privukla najviše pažnje.

Održani su atraktivni skokovi s mosta i tradicionalna šlaufijada.

Ovaj događaj uz brojne ovacije pratile su na stotine posjetilaca, a skakači sa gradskog mosta nagrađeni su aplauzom.

Najbolji skok na noge imao je Adnan Pehlivanović, skok na glavu Kenan Mulović, dok je u skoku slobodni stil najuspješniji bio Denis Rašidović.

U ronjenju na dah u muškoj konkurenciji najbolji je bio Sani Bašić, a u ženskoj konkurenciji Nejla Vrana.

U preplivavanju Drine najuspješniji su bili Adnan Geca, Harun Šabanija i Adnan Muratović.

U disciplini odbojka na pijesku prvo mjesto osvojili su Ajla Obarčanin i Muris Đulančić, drugi su Adijata Obarčanin i Anes Hamzić, a treći Meliha Musić i Mihran Begović,

U ženskom nogometu najbolji rezultat imale su Kristina Drakula, Sara Lasica i Dalila Devlić, dok se u skoku u dalj Nino Herenda pokazao najboljim u muškoj konkurenciji, a Sara Lasica u ženskoj konkurenciji.

Najuspješniji civare tim čine Ajla Srna i Alen Mršo.

Igre na Žanju prvi put su organizirane u ratnom periodu u opkoljenom Goraždu kada su postale sinonim prkosa generacija mladih ljudi koji su se na ovaj način suprotstavili granatama.