Blizu 400 učesnika sa raznih strana svijeta uživalo u plovidbi Drinom: Pogledajte kako je izgledalo

 

Jedan od najatraktivnijih događaja koji su ove godine uvršteni u zvanični program festivala prijateljstva je četvrta po redu Eko Drinska regata koja je organizirana uprkos najavljenim lošim vremenskim prilikama.

Sunčano jutro je izgledalo obećavajuće pa su organizatori odlučili da krenu na zanimljivo putovanje Drinom.

Više od 50 čamaca sa blizu 400 učesnika krenulo je iz kampa Kajakaškog kluba “Buk” sa Modrana u Ustikolini. Plovidba duga 20 kilometara traje nekoliko sati, a čamci pristaju u Goraždu.

Svi su sretni jer kiša nije pokvarila odlično raspoloženje gostiju koji su stigli iz raznih krajeva BiH i inostranstva

“Imali smo prijavljenih oko 700 učesnika, međutim zbog najavljenih loših vremenskih prilika mnogi su odustali, ali drago nam je da regata nije propala. Imamo učenike sa četiri kontinenta iz više od deset zemalja”, kaže Dženis Ćulov, organizator regate.

Kajakaškom klubu “Buk” iz Goražda i rafting kampovi sa Tare dali su značajnu podršku organizaciji regate, a Ćulov kaže da su ustupili čamce, no da nažalost nisu uspjeli spustiti splavove zbog vodostaja Drine, iako je to bilo u planu.

Sastavni dio regate je i gastronomska ponuda koja uključuje čuvenu riblju čorbu.

“Cilj nam je promocija Goražda i njegovih prirodnih ljepota sa rijekom Drinom kao najvećim potencijalom Goražda I Bosansko Podrinjskog kantona. Naša Drina je najljepši biser i sretni smo da se to iz godine u godinu prepoznaje na ovaj način. Regata ima prefiks “Eko” kako bi skrenuli pažnju na potrebu očuvanja Drine i ostalih prirodnih ljepota. Ove godine nismo uspjeli organizirati akciju čišćenja priobalja, ali su svi učesnici dobili vreće za smeće i svako može dati svoj doprinos odlaganjem otpada na ispravan način”, kaže Ćulov.