Burne reakcije iz Goražda: Tužioci sude Bošnjacima, a zločinci koji su nas držali pod opsadom su sigurni

Podizanje optužnica protiv 13 pripadnika Armije RBiH izazvalo je brojne reakcije u Goraždu, a ovim povodom zasjedao je i Klub poslanika Bošnjaka u Skupštini BPK Goražde, članovi kantonalne vlade, te predstavnici boračkih udruženja.

Ističu da su šokirani, zabrinuti i razočarani postupcima institucija koje bi trebale da se jednako staraju o provođenju pravde i zakona u Bosni i Hercegovini.

“Izgleda da se navedeni Tim tužilaca bavi samo Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, zanemarujući činjenicu o više od 30.000 ubijenih civila Bošnjaka u Bosni i Hercegovini od čega samo u Goraždu preko 2.000 civila, a od toga 548 djece ubijeno ili teže ranjeno”, poručeno je sa sastanka u Goraždu.

Učesnici sastanka su istakli da ne žele na bilo koji način osporavati nezavisnost u radu tužilaštava svih nivoa, ali javno pitaju zašto nikad niko od pripadnika Vojske Republike Srpske ili drugih vojnih i paravojnih formacija, kao ni političkog rukovodstva Republike Srpske nije osuđen za zločine počinjene nad stanovništvom Goražda.

“Kako to da se sa druge strane svakodnevno izlažu torturi branioci Goražda? Osjećate li imalo stida i profesionalne odgovornosti prema žrtvama? Namjera je očita, a to je promjena karaktera rata, falsifikovanje historije i izjednačavanje žrtve i zločina”, poručili su.

Ističu da od Tužilaštva BiH, SIPA-e, OSA-e i drugih očekuju da pravdu provode dosljedno, argumentovano i neselektivno.

“Način na koji se to trenutno radi čini se da bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i branioci Goražda osjećaju kao progonjene zvijeri, a zločinci koji su Goražde držali u opsadi su bezbjedni”, poručili su.

Sa zajedničkog sastanka upućen je poziv svim patriotama da po ovom pitanju pokažu jedinstvo.

“Presumpcija nevinosti jedno je od temeljnih načela savremenog sistema ljudskih prava. Svaka osoba je nevina dok se ne dokaže suprotno, direktiva je Evropske unije, Evropskog parlamenta i Vijeća Evrope iz 2016. godine i zahtijevamo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se isto poštuje. Koristit ćemo se svim legalnim i zakonskim sredstvima da se obračunamo sa ovim pojavama, te da zaštitimo naše najbolje sinove koji su branili i odbranili Goražde i budite sigurni da ćemo u toj borbi uspjeti”, poručili su učesnici sastanka.

Optuženi se terete za krivična djela: Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH -Povrede zakona ili običaja ratovanja iz člana 179. KZ BiH -Organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iz člana 176. KZ BiH.

Optuženi Sejdić Ahmet, kao komandant brigade i član štaba TO, dodatno se tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad, 8.8.1992. godine, koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno 8 civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen a troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti paljeni i uništavani.

Optuženi Buljubašić Ferid, kao komandant i nadređena osoba dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gdje je pri napadu u kojem su vojnici ARBIH, došli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno jedanaest civila srpske nacionalnosti među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, te ranjeno 5 civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.