Filmovi s ratnom tematikom na SFF-u: Stvaranje turističkih atrakcija na stratištima

FOTO:agencije

Na 29. Sarajevo Film Festivalu (SFF) prikazat će se više od deset filmova o ratu u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama, od kojih dva sa svjetskom premijerom o stvaranju turističkih atrakcija na mjestima zatočenja i stratišta. Publici će biti predstavljeni filmovi o žrtvama seksualnog zlostavljanja u Foči, tinejdžerima iz Ukrajine, ali i priče o učesnicima u zločinima.

Dva filma u ovogodišnjem programu SFF-a “Suočavanje s prošlošću” – “Mamula All Inclusive” Aleksandra Reljića i “Ratni suveniri” Georga Zellera – imat će svjetsku premijeru. Priče filmova ranije su predstavljene na “True Stories Marketu”.

Film “Mamula All Inclusive” je priča o Ivi Markoviću, preživjelom zatočeniku logora “Mamula” koji se protivio odluci Vlade Crne Gore da izgradi ekskluzivni hotel na mjestu gdje se tokom Drugog svjetskog rata nalazio logor u kojem su stradali civili.

“Ideja filma je bila da prikažemo kako novac briše sve, kako može da obriše sjećanje na žrtve, stradanje”, kazao je Reljić za Detektor i dodao da su vlasti od samog početka snimanja filma obećavale da će u okviru hotela biti napravljena i memorijalna soba, ali da i godinu dana nakon njegovog otvaranja ona ne postoji.

“Čini mi se da će neke stvari već biti falsifikovane, jer sam tokom rada na tom projektu već čuo da se nekako izbjegava da se to mjesto naziva nekadašnjim logorom, nego je to nekadašnji zatvor. A velika je razlika između logora i zatvora. Jer tu nisu bili ljudi koji su osuđeni i koji su krivično odgovorni za neko djelo”, rekao je.

Film na kojem je Reljić radio punih sedam godina bit će prikazan 12. augusta. Glavni protagonist filma, kojeg prate tokom svih godina snimanja i mijenjanja ostrva i samog objekta, preminuo je prošle godine, mjesec dana pred otvaranje hotela.

“Mjesec dana nakon smrti, u tom hotelu se dogodila komemoracija žrtvama logora bez našeg protagoniste, u hotelu komemoracija, što je samo po sebi veoma bizarno”, kazao je Reljić.

Film “Ratni suveniri” režisera Georga Zellera je esej o putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu dvije decenije nakon što je zemlja bila poprište pretposljednjeg rata u Evropi, gdje su mnoga stvarna stratišta postala turističke atrakcije.

“Šetnja po tankoj liniji između morbidnog turizma i empatične kulture sjećanja, duž koje neki uživaju igrajući se rata na autentičnim ratištima, dok drugi s mukom traže način da svoje traumatsko iskustvo pretvore u životnu šansu”, navedeno je u opisu filma.

Film “Suočavanje s tamom” režisera Jean-Gabriela Périota govori o opsadi Sarajeva, tokom koje je nekolicina mladića, koji su pozvani da brane svoj grad, ponijela kamere kako bi sačuvali zapise o nasilju kojem su svjedočili tokom opsade.

“Sada, 30 godina kasnije, pokazuju nam svoje filmove i s nama dijele svoja iskustva snimanja u ratu i svoja mišljenja o filmu kao sredstvu preživljavanja i otpora”, navedeno je u opisu filma.

Pored njih, u okviru programa “Suočavanje s prošlošću”, bit će prikazan film “Delegacija” režisera Asafa Sabana, o srednjoškolcima u obilasku mjesta u Poljskoj na kojima je počinjen holokaust, zatim film “Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas”, svojevrsno putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, ličnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, u režiji Mile Turajlić.

Film “Najsretniji čovjek na svijetu”, rađen u režiji Teone Strugar Mitevske, govori o neudatoj četrdesetogodišnjakinji iz Sarajeva koju spajaju s njenim vršnjakom Zoranom, koji ne traži ljubav, već oprost, bit će također prikazan u okviru programa “Suočavanje s prošlošću”.

U okviru dokumentarnog takmičarskog programa bit će prikazan i film “Tišina razuma” Kumjane Novakove, sastavljenog isključivo od svjedočanstava i videomaterijala iz forenzičkog arhiva o stradanjima u logorima u Foči.

“Lična iskustva pretrpljenog nasilja i torture žena koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini prošle kroz kampove za silovanje u Foči prevazilaze okvire vremena i prostora i postaju naša naša kolektivna sjećanja”, opisano je u najavi filma.

Još jedan film o ratnoj prošlosti u BiH jeste film “Dezerteri”, o generaciji srednjoškolaca iz Mostara pogođenoj razornim ratom na pragu zrelosti. Izbjeglice opisuju svoj bijeg preko granice, svoja iskustva u izbjegličkim kampovima i svoju dugotrajnu mržnju prema neprijateljima koji su im oteli dom i mladost.

Film o ratnoj Ukrajini “Mi nećemo nestati” govori o grupi tinejdžera iz Donbasa koji nadomak zrelosti sanjaju da osvoje svijet, dok film “De Facto” govori o saučesnicima u zločinima protiv čovječnosti, ekstremnom nasilju i državnom teroru.

Sarajevo Film Festival traje od 11. do 18. augusta i bit će prikazano preko 200 filmova, a cijeli program je dostupan online.

 

detektor.ba