Dan sjećanja u Foči: Ruže sa “mosta smrti” zaplovile Drinom, preživjeli traže pravdu za ubijene i nestale bošnjačke civile

Sa Karlovog mosta u Foči, nedaleko od bivšeg Kazneno-popravnog doma, inače zloglasnog logora u ovom gradu, spuštene su ruže u Drinu u znak sjećanja na sve fočanske šehide, nevino ubijene i prisilno odvedene osobe sa prostora Foče.

Okupljeni Fočaci, preživjeli i porodice ubijenih te brojni zvaničnici svake godine u ovo vrijeme sa Karlovog mosta, koji je samo jedno od brojnih fočanskih stratišta, šalju snažne poruke i apele bh. pravosuđu i vlastima da procesuiraju počinitelje zločina i obilježje mjesta zlostavljanja i zločina.

Međutim u Foči ni 31 godinu poslije stravičnih zločina nije počeo proces suočavanja sa bolnom prošlošću.

Za kratko vrijeme 1992. godine u Foči je ubijeno gotovo 3.000 civila, dok su brojni objekti pretvoreni u logore. Među žrtvama je 586 žena, a još se traga za 619 ubijenih, podaci su Udruženja žrtava rata ”Foča 1992 – 1995”.

Midheta Kaloper, predsjednica Udruženja podsjetila je na surove činjenice o Foči ‘92.godine u kojoj su se dešavali masovni progoni i etničko čišćenje.

Gdje je 619 ubijenih?

“Ovaj grad je na ovaj datum 13.avgusta 1992. godine etnički očišćen od Bošnjaka, porušeno je svih 17 džamija, na stotine silovanih djevojčica, djevojaka i žena, taj broj koji nikad neće moći biti precizan zbog svoje težine i siline bola. Foča je na prvom mjestu po broju nestalih i ubijenih žena, svaka treća ubijena žrtva u Foči je bila žena, ta činjenica je očiti dokaz karaktera i namjere ratovanja. A oni koji su to činili i dalje šetaju ovim gradom bez trunke srama”, kaže Kaloper.

Kaloper i ostali preživjeli i porodice ubijenih i danas pitaju gdje su ostaci tijela 619 njihovih najmilijih.

“Naši najdraži su na svirep način ubijani. To su ljudi sa imenom i prezimenom, tražimo da nam kažu gdje su njihovi posmrtni ostaci, da ih dostojno sahranimo, da se njihove duše smire. Zakazale su naše institucije, naše rukovodstvo i pravosuđe, oni koji bi trebali imati moći da nešto učine. Pitamo institucije ima li iko kadar u BIH, u regionu, u svijetu da nam pomogne da dostojno obilježimo barem jedno mjesto zločina i ponižavanja nevinih i nedužnih fočanskih djevojčica, djevojaka i žena”, apel je upućen danas iz Foče.

Pravda na čekanju, mjesta zločina neobilježena

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju je zbog zločina u Foči u sedam presuda osudio devet osoba (Mladića i Karadžića na doživotnu kaznu) odnosno 121 godinu zatvora. Sud BIH je donio 16 osuđujućih presuda kojima je 17 osoba osuđeno na ukupno 207 i po godina zatvora. Za zločine u Foči doneseno je ukupno 28 presuda, od toga 20 za silovanje.

Magacini Teritorijalne odbrane u naselju Livade, KPD, objekti Buk Bijele i Srednjoškolskog centra, hala Partizan, Karamanova kuća, zgrada Lepa Brena…samo su neka od mjesta zlostavljanja. Niti jedno od njih nije obilježeno. Dok preživjeli i porodice čekaju pravdu na mnogim fočanskim zgradama i danas su murali četničkim vojvodama.

Na obilježavanju Dana sjećanja obratili su se i Izet Spahić, odbornik u SO Foča i Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BIH.

“Poruka sa ovog mjesta je da ćemo nastaviti da se okupljamo i insisitiramo na pravdi. Nemamo centralno spomen obilježje, naša obaveza je da istrajemo na tome. Mi i danas na zgradi općine Foča imamo sliku zločinca Ratka Mladića, mi i danas imamo mural Draže Mihailovića pored zloglasnog Partizana”, poručio je između ostalog Spahić.

Mehmedović je ovom prilikom poručio da se zbig generacija koje dolaze mora govoriti i pisati o onom što se dogodilo ovdje.

“Svjedoci smo da mnoge žrtve nasilja koje su imale sreću da ostanu žive prepoznaju zločince na ulicama Foče. Nije ovo problem Fočaka niti okolnih mjesta, ovo je problem cijele BIH i šire. Ovdje je napravljen pogrom bošnjačkog stanovništva, ovo mjesto je simbol zla. Danas smo svjedoci da u institucijama BIH treba da procesuiraju zločince oni koji podržavaju murale na zgradama institucija, oni koji podržavaju i veličaju herojima one koji su projektovali i izvodili zločine u BIH, zato sa ovog mjesta poručujemo da nikada nećemo odustati od traženja i procesuiranja onih koji su činili zločine u BIH. Progonićemo ih dok smo živi, niti ih se stidimo niti bojimo. Ovo je naša zemlja, naša domovina imamo pravo da tražimo istinu”, kazao je između ostalog Mehmedović.

U Aladži džamiji proučen je jasin za sve šehide i nevino ubijene, a tokom dana u kompleksu džamije organizirana i promocija knjige “Nastanak Republike Srpske” koja je koautorsko dijelo Muamera Džananovića, Hikmeta Karčića i Jasmina Medića.

Obilježavanju u Foči prisustvovali su danas brojni zvaničnici, između ostalih i predstavnici Vlade BPK Goražde i goraždanski muftija Remzija efendija Pitić.