Data saglasnost na “Plan i program utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2023. godinu”

Ministarstvu za privredu data je saglasnost na utrošak novčanih sredstava sa ekonomskog koda Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti za 2023. godinu „Plan i program utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2023. godinu“. U tu svrhu planirana su namjenska sredstva vodnih naknada u ukupnom iznosu 480.000 KM za sufinansiranje projekata izgradnje, rekonstrukcije, održavanja vodnih objekata i uređenja vodotoka ili izrade tehničke dokumentacije, koje kandiduju i realizuju lokalne zajednice u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Resornom ministarstvu data je i saglasnost na Program podrške privatnim preduzećima i poduzetnicima sa područja BPK-a Goražde za 2023. godinu. Po ovom Programu odobrena sredstva u iznosu od 240.000 KM bit će usmjerena na realizaciju četiri projekta. Za sanaciju putne infrastrukture u Poslovnoj zoni bivše kasarne „Goražde 1“ u Goraždu planirano je 150.000 KM, a iznos od 40.000 KM će biti usmjeren za podršku privrednim subjektima za sufinansiranje nabavke opreme i sredstava za rad. Za StartUp podršku za prvu registraciju djelatnosti u 2023. godini osigurana su sredstva od 30.000 KM, a za podršku poslodavcima za stručno osposobljavanje učenika kroz praktičan rad izdvojit će se iznos od 20.000 KM.

Ministarstvu za privredu data je saglasnost za zaključivanje Aneksa VI Ugovora o koncesiji za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos MHE „Vražalice“ na rijeci Prači u Općini Pale-Prača. Aneks VI Ugovora zaključiti će se sa privrednim društvom „Elegija“ d.o.o. Sarajevo.

Odlukom Vlade BPK-a Goražde ovom ministarstvu data je saglasnost na utrošak novčanih sredstava na ime Programa razvoja turizma u BPK-a Goražde za 2023. godinu, čija je vrijednost 45.000 KM. Utrošak sredstava planiran je za finansiranje projekta „Analiza trenutnog stanja, istraživanje podataka, prikupljanje informacija i postavljanje osnovnih uvjeta za razvoj vjerskog turizma“.

Usvajanjem Odluke o dodjeli novčanih sredstava po Programu utroška sredstava „Program ruralnog razvoja za 2023. godinu“ u iznosu od 7.000 KM, odobrena je isplata novčanih sredstava i to 4.000 KM Općini Pale u FBiH za sanaciju pristupnih puteva u ruralnim područjima i 3.000 KM za proširenje javne rasvjete u MZ Prača.

Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport data je saglasnost na Odluku o sufinansiranju projektnih aktivnosti pod nazivom Edukacijsko-rehabilitacijska pomoć porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju BPK-a Goražde, te odobravanju novčanih sredstava Udruženju za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju „Buđenje“.

Vlada BPK Goražde na današnoj održanoj sjednici dala je saglasnost Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport na Odluku o isplati novčanih sredstava za isplatu pete i šeste rate studentskih stipendija za studijsku 2022/2023. godinu.

Ovom Ministarstvu saglasnost je data i na Odluku o isplati novčanih sredstava nosiocima sportskih djelatnosti na nivou BPK-a Goražde. Za dodatne programe izdvojena su finasijska sredstva u ukupnom iznosu od 4.000 KM.

Ministarstvu za boračka pitanja saglasnost je data na Odluku o odobravanju novčanih sredstava na ime obilježavanja početka operacije „Krug“ u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2023. godinu.

Na održanoj sjednici data je saglasnost i na Odluku o sufinansiranju Projekta „Sanacija putnog pravca“ Hubjeri i rješenje oborinskih voda u ul. Agana Imamovića.

 

 

www.bpkg.gov.ba