Korisnici Doma za stara i iznemogla lica za nekoliko dana će useliti u Đački dom

Korisnici usluga Doma za stara I iznemogla Goražde za nekoliko dana uselit će u zgradu bivšeg Đačkog doma koji će poslužiti kao privremeni smještaj, do izgradnje novog objekta u Rasadniku.

Ovaj projket će sa 4,1 milion KM finansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba I izbjeglica u okviru državnog projekta CEB II.

Po riječima ministra za socijalu politiku zdravstvo, raseljena lica I izbjeglice BPK Senada Čelja, obezbjeđenjem alternativnog smještaja I rušenjem postojećeg objekta, BPK Goražde ispunjava svoj dio obaveza u previđenom roku

“ Grad Goražde nam je izašao  u susret i ustupio objekat koji smo mi u potpunosti renovirali. Krenulo se sa preseljenjem inventara I namještaja I u ovih narednim danima trebali bi da presele I sami korisnici. Imamo ugovor sa firmom Okac koja treba da izvrši rušenje starog objekta Doma za stara I iznemogla lica do 15. septembra , u skladu sa rokom federalnog ministarstva, koji će potom uvesti  izvođača radova za građenje novog objekta I  mislim da ćemo  ispoštovati taj rok” – kazao je Čeljo.

Projekat izgradnje novog objekta Doma za stara I iznemogla lica Goražde  realizuje se u skladu sa tripartitnim ugovorom između BPK, FBiH I gradske uprave Goražde

“ Ovo je složen I mukotrpan posao ali je  sve ispoštovano i očekujemo od menaždmenta da do kraja ove sedmice izvrši preseljenje. Korisnike koji su nepokretni  ćemo  preseliti uz pomoć Kantonalne bolnice Goražde, danas je obavljena I druga topla proba kotla i radit ćemo još jednu, da objekat bude u potpunosti spreman za korisnike” – kazao je ministar za urnbanizam, prostorno uređenje I zaštitu okoline BPK Goražde Bojan Krunić.

Direktor JU Dom za stara I iznemogla lica BPK Goražde Anes Begović, zadovoljan je što će korisnici ove ustanove biti zbrinuti na pravi način

“ Mi smo veoma zadovoljni jer i uslovi za smještaj korisnika u privremnom objektu su zaista dobri I prostora ima dovoljno za postojećih 55 korisnika. Ostavit ćemo I nešto slobodnih mjesta za svaki slučaj I drago mi je da smo u u saradnji sa Vladom BPK uspjeli da  obezbjedimo sve uslove za boravak  lica treće životne dobi” – kazao je Begović.

Uz ostalo, okončana je I tenderska procedura za izbor izvođača radova na izgradnji novog objekta Doma za stara I iznemogla lica, a resorno federalno ministarstvo ovaj posao povjerilo je firmi “Drina” iz Goražda koje bi radove trebalo okončati u roku od godinu dana.