U Grčkoj pronađeno 18 tijela za koja se vjeruje da su izgorjela u šumskim požarima

Foto: klix.ba

Vatrogasci su u utorak pronašli izgorjela tijela 18 osoba za koje se vjeruje da su migranti koji su prešli tursku granicu u područje sjeveroistočne Grčke gdje šumski požari bjesne danima.

Do pronalaska tijela u blizini grada Aleksandrupolisa došlo je dok su se stotine vatrogasaca borile sa desetinama šumskih požara širom zemlje usred olujnog vjetra koji je samo još više rasplamsao vatru.

U ponedjeljak su dvije osobe poginule, a dva vatrogasca su povrijeđena u odvojenim požarima u sjevernoj i centralnoj Grčkoj.

Policija je aktivirala državni tim za identifikaciju žrtava katastrofa kako bi identifikovala 18 tijela koja su pronađena u blizini kolibe u oblasti Avantas, što je potvrdio portparol vatrogasne službe Ioannis Artopios.

“S obzirom da nije bilo prijava nestale osobe ili nestalih stanovnika iz okolnih područja, istražuje se mogućnost da se radi o osobama koje su ilegalno ušle u zemlju”, rekao je Artopios, prenosi Euronews.

Na gašenje požara upućeno je 214 vatrogasaca i 50 vatrogasnih vozila. Evropska unija je objavila da raspoređuje dva vatrogasna aviona sa sjedištem na Kipru i rumunski vatrogasni tim putem mehanizma civilne zaštite bloka.

Sa svojim toplim i sušnim ljetima, zemlje južne Evrope posebno su podložne požarima. Još jedan veliki požar gori širom Tenerifa na španskim Kanarskim ostrvima već sedmicu dana, iako nema izvještaja o povrijeđenima ili šteti na kućama.

Zvaničnici Evropske unije krivili su klimatske promjene za sve veću učestalost i intenzitet šumskih požara u Evropi, napominjući da je 2022. bila druga najgora godina za štetu od šumskih požara koja je zabilježena nakon 2017. godine.
klix.ba