Intezivirati buduću saradnju zajednički je stav premijera BPK Goražde i Tuzlanskog kantona

Na sastanku sa premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem između ostalog razgovarano je o unaprjeđenju privredne saradnje Tuzlanskog i Bosansko – podrinjskog kantona Goražde, a sastanku su prisustvovali i predsjednici kantonalnih privrednih komora TK i BPK Goražde Nedret Kikanović i Dževad Terović.

Osim privredne saradnje bilo je riječi i o saradnji kantona u drugim oblastima, prije svega putnog povezivanja i izgradnji putne infrastrukture, ali i sinergijskog političkog djelovanja kantona u cilju donošenja reformskih zakona.

Posebno zadovoljstvo istaknuto je u pogledu intenziteta i kvalitete saradnje koju imaju privredne komore ova dva kantona, uz zaključak da ta saradnja može biti osnov za unaprjeđenje saradnje na političkom nivou.

„Zadužili smo predsjednike privrednih komora da nam, u skladu sa podacima kojima raspolažu komore, pripreme određene materijale na osnovu kojih ćemo institucionalizirati našu saradnju u oblasti privrede i turizma, ali i određenu vrstu zajedničkog nastupa kantona prema višim nivoima vlasti“, kazao je premijer Halilagić i zahvalio se premijeru Ćulovu na današnjoj posjeti i pokazanoj inicijativi za intenziviranje saradnje.

Premijer je pohvalio dosadašnji rad Vlade Tuzlanskog kantona predvođene premijerom Halilagićem, ističući proaktivnost i energičnost kao dvije osobine koje karakterišu njen rad.

„Bila je ovo prilika da razgovaramo o problemima koji opterećuju oba kantona, a pokušat ćemo zajednički raditi na njihovom rješavanju. S tim ciljem danas smo inicirali intezivniju saradnju koja bi trebala dati konkretnije rezultate i benefite direktno za građane i privredu oba kantona“, kazao je premijer Ćulov.

Oba premijera danas su izrazili nezadovoljstvo dinamikom realizacije projekata koji se odnose na izgradnju putne infrastrukure, a koji se tiču povezivanja ovih kantona sa Sarajevom, kao glavnim gradom BiH.

„Sa implementacijom federalnog Projekta izgradnje Tunela “Hranjen” koji je započet još 2018. godine, a čija implementacija bi dovela do bolje cestovne povezanosti sa Sarajevom, se već značajno kasni. Građani su nezadovoljni, privreda trpi ali se nadamo da ćemo imati veću podršku kako bi se ovaj historijski projekat konačno i realizovao“ kazao je premijer Ćulov.

„Putna infrastruktura je ključni problem kako Tuzlanskog kantona tako i BPK Goražde. Vjerujemo da ćemo nakon ovog sastanka intenzivirati saradnju koja će ići u pravcu pokretanja inicijativa prema nivou FBiH, u kojim će se tražiti bolja podrška u realizaciji infrastrukturnih projekata, a u tim aktivnostima nadamo se da će nam se, pridružiti i drugi kantoni. Ova dva kantona imaju tu potrebu, a jasno je da se naspram tih naših objektivnih potreba do sada Federacija ingnorantski odnosila.“, zaključio je premijer Halilagić.

Dan ranije premijer Ćulov uz brojne delegacije prisustvovao je 50. jubilarnom Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene indrustrije – Sajam šljive u Gradačcu, a nakon toga susreo se i sa gradonačelnikom Edisom Dervišagićem.

 

www.bpkg.gov.ba