Ministarstvu za privredu BPK Goražde data saglasnost na Program utroška sredstava “Subvencija za podsticaj razvoju poduzetništva i obrta” za 2023.godinu

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 39. redovnoj sjednici održanoj danas Ministarstvu za privredu dala je saglasnost na Program utroška sredstava ”Subvencija za podsticaj razvoju poduzetništva i obrta” za 2023.godinu. Vrijednost Programa je 100.000 KM a podsticajna sredstva za sufinsiranje projekata dodjelit će se putem javnog poziva ministarstva.

U skladu s Programom utroška sredstava kroz „Program kantonalnih novčanih podsticaja u poljoporivredi za 2023.godinu“, davanjem saglasnosti na Odluku o isplati novčanih sredstava za podsticaj merkatilnog krompira, podržana su dvadeset i tri korisnika, odnosno aplikanata koji su registrovani kao SPP,SPO,ZZ, D.O.O. i fizička lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom za što su izdvojena podsticajna sredstva u iznosu od 17.050 KM.

Također, Ministarstvu za privredu data je saglasnost i na Odluku o isplati novčanih sredstava na ime podsticaja za “Sufinansiranje podizanja zasada jagodičastog voća (jagoda, malina, kupina, borovnica, aronija, brusnica, ogrozd)” za SPP,SPO,ZZ, D.O.O. i fizička lica koja se bave ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje, a pravo na podsticaj u skladu sa Programom utroška sredstava ostvario je jedan korisnik.

Kada je riječ o poljoprivrednim podsticajima Ministarstva za privredu BPK Goražde, saglasnost je data i na Odluku o isplati podsticajnih novčanih sredstava za sufinansiranje nabavke krupne stoke (krava i junica) a za ovu namjenu izdvojeno je 11.300 KM. U cilju razvoja ruralnog dijela BPK Goražde, saglasnost je data i na Odluku o dodjeli novčanih sredstava po Programu utroška sredstava putem “Programa ruralnog razvoja za 2023.godinu”, čija realizacija kroz podsticanje mjera i finansiranje projekata ima za cilj unaprijeđenje ekonomskog, socijalnog i kulturnog položaja stanovništva u ruralnim područjima našeg kantona.

S ciljem razvoja privrede na prostoru našeg kantona te stvaranja predpostavki za otvaranje novih radnih mjesta, na prijedlog Ministarstva za privredu, premijeru BPK Goražde saglasnost je data za potpisivanje ugovora sa privrednim društvom OSMO d.o.o Sarajevo o ustupanju na korištenje neperspektivne vojne imovine na lokalitetu bivše kasarne “Goražde 1”, te Odluku o davanju saglasnosti ovom ministarstvu za pokretanje otvorenog postupka za odabir najpovoljnijeg ponuđača, za izvođenje radova na poboljšanju i sanaciji infrastrukture u ovoj budućoj poslovnoj zoni. Zaključkom Vlade BPK Goražde, saglasnost je data ministru za privredu, za ustupanje na privremeno korištenje objekata, zemljišta i mjesta na antenskim stubovima na RTV objektima u vlasništvu Vlade BPK Goražde.

Razmatrajući materijale iz ovog ministarstva, svojom Odlukom, Vlada BPK Goražde dala je saglasnost i na “Program podrške razvoju drugih nivoa vlasti kroz projekte za 2023.godinu” kroz koji će se podržati projekti lokalnih zajednica u sastavu BPK Goražde.

Nakon okončane procedure, ministrici za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde data je saglasnost za potpisivanje ugovora sa izdavačkim kućama kako bi se izvršila nabavka udžbenika za učenike osnovnih škola na području BPK Goražde. Naime, kao što je već i poznato, ovo ministarstvo po prvi put će u školskoj 2023/2024 godini, obezbjediti besplatne udžbenike za sve učenike od prvog do petog razreda osnovne škole sa područja BPK Goražde.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici prihvatila je Izvještaj Ministarstva za finansije o izvršenju budžeta BPK i Izvještaj o utrošku tekuće budžetske rezerve Goražde za period januar-juni 2023.godine, te svojim zaključkom uputila u dalju skupštinsku proceduru.

Ministarstvu za socijalnu, politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, saglasnost je data na Odluku o isplati novčanih sredstava JU “Dom za stara i iznemogla lica” BPK Goražde u iznosu od 15.000KM,  na ime osiguranja neophodnih sredstava za pokriće troškova pružanja usluga i normalnog funkcionisanja javne ustanove, izmirenje dijela obaveza prema uposlenicima po Sporazumu o regulisanju potraživanja potpisanog 2015.godine, te Sporazuma sa Poreznom upravom FBiH o plaćanju duga u ratama po osnovnu javnih prihoda, na koji je 2020.godine saglasnost dala Vlada BPK Goražde.  Saglasnsot je data i na  Odluku o odobravanju novčanih sredstava Komori zdravstvenih tehničara svih profila BPK Goražde na ime finansijske podrške za nabavku medicinske opreme Lutke-torzo za reanimaciju kao i Intravenozne ruke te   Odluku o odobravanju aplikacija-projekta JZU ”Kantonalna bolnica” Goražde, odobrenog putem javnog poziva resornog ministarstva. Radi se o projektu „Poboljšanje kvalitete radioloških usluga uspostavom informacionog sistema RIS i PACS u RTG službi JZU Kantonalne bolnice Goražde“ za čiju realizaciju su izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 77.000 KM.

Do kraja zasjedanja Vlada BPK Goražde na prijedlog Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose davanjem saglasnosti na Odluku, imenovala je ovlaštene predstavnike BPK Goražde koji će uzeti učešće u pregovorima kada je riječ o zaključivanju Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH.

bpk.gov.ba