Nova školska godina u BPK Goražde počinje 1.septembra Okončana procedura nabavke udžbenika za učenike od I do V razreda

Nastava u novoj školskoj godini na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počinje 1. septembra – potvrdila je kantonalna ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu I sport Adisa Alikadić – Herić.

Napomenula je da je tokom raspusta ministarstvo  provelo sve neophodne pripreme za nesmetan početak školske godine, a okončana je I procedura nabavke udžbenika za sve učenike od prvog do petog razreda

“ Iako je bilo najava da će resorno federalno ministarstvo finansirati nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda, kantonalno ministarstvo je proceduru okončalo vlastitim sredstvima, te je na današnjoj sjednici vlade dobilo I saglasnost za potpisivanje ugovora sa izdavačkim kućama koje će već od ponedjeljka krenuti sa isporukom. Imamo informaciju da će sa federalnog nivoa ta sredstva biti refundirana, ali mi nismo mogli čekati I planirali smo vlastita sredstva kako bi nabavku udžebnika obavili na vrijeme. Ukoliko bi se desilo da sredstva dođu, onda bi nabavili udžbenike I za predmetnu nastavu ali za narednu godinu, jer da bi ih djeca dobila u septembru to je sada nemoguće” – pojasnila je Alikadić – Herić.

Dodala je da se, obzirom na povećan broj djece sa poteškoćama u razvoju, radi  I na obezbjeđenju udžbenika E-inkluzije kako bi se olakšao rad asistenata I nastavnika koji rade sa tom djecom. Takođe,  okončana je I konkursna procedura za obezbjeđenje nastavnog kadra u svim školama

“ Mi u  ovoj  školskoj godini nemamo tehnološkog viška prosvjetnih radnika. Na području kantona važi protokol tako da su svi nastavnici u stalnom radnom odnosu zbrinuti, a takođe okončana je I konkursna procedura za prijem na određeno vrijeme. Čekamo povratne informacije od škola vezano za raspored kadra po školama I taj dio je pri kraju, tako da će sve biti spremno do početka školske godine” – kazala je resorna ministrica BPK Goražde.