Odbijen zahtjev Inđićeve Odbrane za izuzeće Apelacionog vijeća

 FOTO:Wikimedia

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za izuzeće Apelacionog vijeća koji je zatražila Odbrana Bobana Inđića, prvostepeno osuđenog za učešće u otmici i ubistvima civila iz voza u Štrpcima 1993. na 15 godina zatvora.

Iz Državnog suda je za Detektor potvrđeno da je na Opštoj sjednici Suda BiH doneseno rješenje kojim je odbijen zahtjev Inđićevog branioca za izuzeće predsjednika i članova postupajućeg Apelacionog vijeća.

Inđićev branilac Senad Kreho je na žalbenoj sjednici zatražio izuzeće članova Apelacionog vijeća jer je smatrao da su pristrasni, pošto su odlučivali u istom predmetu u kojem je ranije Inđiću suđeno sa još osmoricom optuženih.

Prema rasporedu suđenja objavljenom na stranici Državnog suda, sjednica Apelacionog vijeća u ovom predmetu bi trebala biti održana 12. septembra.

Inđić je u januaru ove godine prvostepenom presudom osuđen na 15 godina zatvora, u svojstvu komandira Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine i njihovom ubistvu na području Višegrada.

Na ovu presudu žalbe su uložili Tužilaštvo i Odbrana.

Inđiću je ranije suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom nekadašnjih pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen. Sedmorica optuženih su u oktobru 2022. godine prvestepeno osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici i ubistvima civila iz voza, a komandant Dragičević je oslobođen.

Tužilaštvo je na žalbenoj sjednici u maju ove godine zatražilo ukidanje presude kojom je Dragičević oslobođen optužbi za zločine u Višegradu, kao i veće kazne za ostalu sedmoricu optuženih, dok su Odbrane zatražile ukidanje osuđujućih presuda.

 

detektor.ba