Pedagoški zavod BPK Goražde okončao ciklus edukacija za prosvjetne radnike

Pedagoški zavod Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde okončao je ciklus edukacija za prosvjetne radnike sa područja kantona, koje su organizirane tokom ljetnog raspusta.

Direktor zavoda Admir Kurtović napominje da su edukacije organizirane na različite teme te da je posljednja u nizu održana danas, o osnovama poduzetništva što je istoimeni predmet  koji će se od nove školske godine izučavati u svim srednjim školama na području kantona.

“Ova ideja je realizirana uz podršku resornog ministarstva a na temelju  memoranduma potpisanog sa UNDP-om prije nekoliko mjeseci. Mi smo imali tradiciju da trogodišnja zanimanja imaju osnove poduzetništva ili ranije predmet “Ekonomika” gdje su se učili samozapošljavanju I pokretanju vlastitog biznisa I slično, a sada smo u saradnji sa UNDP-om napravili nastavni plan I program koji će realizovati svi učenici srednjih škola na području BPK Goražde u trećem razredu” – pojasnio je Kurtović.

Dodao je da je, pored novog nastavnog plana I programa, razvijen  I set svih nastavnih jedinica koje će se dodjeliti nastavnicima, a koji će ih realizirati kroz redovnu nastavu.

“ Pored nastavnika srednjih škola današnjoj edukaciji su prisustvovali I nastavnici  osnovnih škola jer poduzetnička kompetencija se treba spustiti I na niže razrede a to je moguće samo kroz vannastavne aktivnosti. Na području kantona imamo određene aktivnosti koje provode osnovne škole poput organizacije bazara koji se mogu vezati za poduzetničke kompetencije. Ovo je prilika  da nastavnici dobiju  još jednu dodatnu podršku  o tome kako da učenici dolaze do ideje, kako da ih realizuju I  obezbjede sredstva.  Jednostavno cilj nam je da svi učenici na području kantona najprije kroz osnovno a potom I srednje obrazovanje budu upoznati sa poduzetništvom što su kompetencije koje  zahtjeva današnje vrijeme”  – naglasio je direktor Pedagoškog zavoda BPK Goražde.

Povodom uvođenja novog predmeta “Osnovi poduzetništva”, Pedagoški zavod uradio je  I dopunjeno izdanje udžbenika koji sadrži sve nastavne planove I programe koji se koriste u srednjim školama na području BPK Goražde a što će, po riječima direktora Kurtovića,  značajno olakšati rad svim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa.