TRIDESETO EKIPNO PRVENSTVO ŠAHOVSKOG SAVEZA FEDERACIJE BIH ODRŽANO U GORAŽDU

Foto: sah.ba

U Goraždu održano trideseto prvenstvo Šahovskog saveza Federacije BiH za Prvu A i Prvu B ligu

POBJEDNICI PRVENSTVA SU EKIPE ŠAHOVSKIH KLUBOVA „ INGSMA“ GORAŽDE( PRVA A LIGA) I „ ALPONG“ IZ SARAJEVA ( PRVB B LIGA)

U Goraždu je od 26. do 31. avgusta održano trideseto ekipno seniorsko prvenstvo šahovskog saveza Federacije Bosne i Herecegovine za prvu A i prvu B ligu. Uz šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine, suorganizatoriorganizatori ovog prestižnog takmičenja bili su goraždanski Šahovski klubovi „ Goražde“ i „Ingsma“.

U prvoj A ligi takmičili su se šahisti iz 10 a u prvoj B ligi iz 8 klubova, za šahovskim pločama nadmetalo se više od stotinu šahista, među kojima čak pet velemajstora.

Titulu pobjednika u Prvoj B ligi u kojoj se na prvenstvu nadmetalo 8 klubova,odnijela je ekipa šahovskog kluba „ Alpong“ iz Sarajeva. Drugo mjesto pripalo je timu šahovskog kluba „ Srebrenik“ iz Srebrenika a treće ekipi šahovskog kluba Živinice.

Goraždanski šahovski klub „ Ingsma“ u konkurenciji deset klubova osvojio je prvo mjesto na prvenstvu u Prvoj A ligi i plasirao se u najvišiu rang takmičenja, Premijer ligu BiH. Drugo mjesto pripalo je OŠK „Akadamija šampiona“ – Doboj Istok dok je treće mjesto zauzeo šahovski klub „ Mostar“.

Medalje i pehare najuspješnijim ekipama u Prvoj A ligi uručio je međunarodni šahovski sudija i glavni sudija na prvenstvu, Bajro Obuća.

Na šahovskim pločama vođene su izuzetno zanimljive i uzbudljive borbe, pa prvenstvo zaslužuje sve epitete istinskog sportskog događaja koji promoviše šahovski sport.

Bilo je ovo prvi put da suorganizacija šahovskog prvenstva Federacije BiH pripadne Goraždu, a učesnici prvenstva su u izjavama za medije i obraćanjima tokom dodjele priznanja najboljima, izrekli laskave pohvale organizatorima a posebno domaćinima koji su i ovaj put na najbolji način demonstrirali veliku posvećenost organizaciji takmičenja i poznato goraždansko gostoprimstvo.

I ovo prvenstvo proteklo je u znaku slogana Međunarodne šahovske federacije / FIDE( koji glasi „ Gens una sumus“ – Svi smo jedan rod“.

„ Sretni smo što smo bili uspješni suorganizatori i domaćini. Za sve nas u ovo je bio izuzetan izazov i u isto vrijeme čast. Opšta je ocijena da je prvenstvo proteklo u najboljem reedu, da je bilo izuzetno kvalitetno. Nadam se da će i ovo prvenstvo održano u Goraždu biti značajan doprinos daljoj promociji šahovskog sporta u Goraždu ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Svakako, nadam se da će i u šahovskom sportu u našoj zemlji da se ostvare dogovori koji će šah staviti na pravo mjesto, a Premijer ligu BiH uvrstiti među najjače u regionu – rekao je u ocijeni prvenstva održanog u Goraždu, direktor Lige, Ervin Smajić.

Slavko Klisura