Kajakaški klub „Buk“ Goražde domaćin državnog prvenstva u kajaku na divljim vodama

Kajakaški klub „Buk“ Goražde sredinom septembra bit će domaćin  državnog otvorenog prvenstva BiH u kajaku na divljim vodama u disciplinama slalom, sprint i spust – klasik.

Predsjednik kluba Kenan Kadrić ističe da je organizaciju ovog događaja  klubu povjerio Kajakaški savez BiH, a ovih dana intenzivirane su pripreme na postavljanju staze na lokaciji gradskih bukova u Omladinskoj ulici,  kako bi sve protekLo na najbolji način

„Prvobitni plan je bio da Kajakaški klub „Buk“ organizuje samo državno prvEnstvo u slalomu, ali u dogovoru sa Kajakaškim savezom BiH preuzeli smo odgovornost da organizujemo i državno prvenstvo u spustu, što su  dvije potpuno različite kategorije. Preuzeli smo veliki teret i odgovornost ali mislim da ćemo odgovoriti  zadatku, pripreme teku odlično. Očekujemo veliki odziv takmičara i vjerujemo da će svi biti zadovoljni“ – kazao je Kadrić.

Naglasio je da će sve biti spremno do 16 i 17. Septembra kada će se održati ovaj događaj, kao dio programa obilježavanja Dana BPK i Grada Goražda. Rok za prijave za učešće na državnom otvorenom prvenstvu je 9.septembra do 18 sati.

„ Uporedo sa organizacijom, i naši kajakaši  vrijedno se pripremaju kroz svakodnevne treninge. Imat ćemo takmičare u kategoriji pionira, kadeta ijuniora, a biće tu i starijih u seniorskoj kategoriji i nadam se da ćemo postići zavidne rezultate. Konkurencija će biti jaka, očekujemo učesnike iz BiH, ali i Srbije, Sjeverne Makedonije i Slovenije, ali  vjerujemo u naše momke i nadamo se medaljama“ – naveo je on.

Podsjetio je da su članovi KK „Buk“ i na nedavnom Balkanskom klupskom prvenstvu u S. Makedoniji ostvarili zapažene rezultate

„ Osvojili smo pet bronzanih medalja što je jako dobar rezultat kako pojedinačno tako i ekipno, a negdje su nas stotinske dijelile medalja, a imali smo dovoljno bodova u kategoriji pionira gdje smo svojili pehar za treće mjesto. Najveći problem kluba i dalje su prostorije i mislim da je krajnje vrijeme da se to riješi. Ove godine imamo finansijsku pomoć od BPK i Grada Goražda, ali moglo bi biti i bolje. Nedostatak prostorija nas koči u vrhunskom napredovanju jer nužne su  svlačionice i adekvatni uslovi za naše mlade ljude na koje smo stavili akcenat u radu i to je prepreka za još bolji rad i rezultate kajakaškog kluba koji  je brend Grada Goražda“ – istakao je Kadrić.

Podsjetio je da tradicija kluba datira još od 1947. Godine kada je formiran, a poslijeratni rad nastavljen je 1996. Godine. Danas je „Buk“ dio sistema zaštite i spašavanja u sastavu civilne zaštite.