Ante iz Zagreba sedam godina nije dolazio na posao, a primao je platu, sad mora isplatiti 137.000 eura

FOTO:ilustracija

San mnogih radnika, da ne dolaze na posao, a da primaju platu, u slučaju jednog muškarca iz Zagreba pretvorio se u javu.

Naime Ante iz Zagreba, koji je bio zaposlen kao kućni majstor u domu za djecu, punih sedam godina nije dolazio na posao.

Kako u domu nisu bili zadovoljni njegovim radom, više puta su ga upozoravali te su tražili od njega da promijeni ponašanje. Međutim, umjesto toga, Ante je odlučio tužiti poslodavca za uznemiravanje i diskriminaciju.

“Dogodilo se to još u novembru 2012. godine. Nakon toga, Ante je prestao dolaziti na posao, a poslodavac mu je punih sedam godina, sve do decembra 2019. godine isplaćivao punu platu”, piše Danica.

Kako se navodi, na ime bruto plate te jubilarne nagrade, Dom je radniku isplatio 120.910 eura.

“Ante na koncu nije uspio dokazati da ga je poslodavac uznemiravao na osnovi spola, omalovažavao te povrijedio njegovo pravo na dostojanstvo”, navodi se.

Pravomoćnu presudu u kojoj se odbija njegova tužba, radnik je dobio krajem oktobra 2019. godine, a nakon toga Dom mu je uručio i otkaz.

Ipak, Ante je podnio novu tužbu te je tvrdio da je otkaz nezakonit.

“Kako Ante nije želio vratiti plate koje je dobio u tih sedam godina, Dom je protiv njega podigao novu tužbu, a sutkinja je odlučila da Ante bivšem poslodavcu mora platiti oko 137.000 eura”, ističe se u presudi.

Osim tog iznosa, Ante će morati platiti i zatezne kamate još od 2020. godine. Posljednja presuda je još uvijek nepravomoćna te se Ante može još uvijek žaliti. Ukoliko presuda postane pravomoćna, radnik će morati firmi isplatiti gotovo 150.000 eura.

 

klix