Počela testiranja za prijem policijskih službenika u MUP Goražde

U MUP-u BPK Goražde u ovoj sedmici počela su testiranja kandidata koji su se prijavili na konkurs Ministarstva kojim je planiran prijem 40 policijskih službenika, 37 policajaca i tri mlađa inspektora. Kako nam je potvrđeno u MUP-u BPK Goražde za početni čin policajac prijavljeno je 59 kandidata, dok je za poziciju mlađi inspektor proceduru konkursa zadovoljio 21 kandidat.

U toku su provjere morfološkog statusa nakon čega će uslijediti i ostala testiranja, poput testa općeg znanja, fizičkog testiranja i druge procedure propisane zakonom i pravilnikom. Također kako nam je potvrđeno kompletan proces testiranja je pod video nadzorom, a rukovodstvo MUP-a i Uprave policije pozvalo je predstavnike Ambasade SAD-a u BIH, EU, te Misije OSC-a da prate kompletan proces testiranja.

MUP BPK Goražde i Uprave policije na ovaj način žele omogućiti da proces testiranja u potpunosti bude javan i transparentan kako se ne bi ponovila loša iskustva iz prethodnih godina kada su u nekoliko navrata konkursi za prijem policajaca bili neuspješni i u konačnici poništeni.

Iz tih razloga, ali i činjenice da se Uprava policije MUP-a BPK Goražde već duže vrijeme suočava sa nedostatkom policijskih službenika, pripreme za aktuelni konkurs koji je u žiži javnosti, vođene su pažljivo počev od izrade pravilnika o sadržaju i načinu sistema bodovanja i testiranja kandidata, čime je regulisan kompletan proces prijema.

Inače , sva testiranja bit će završena u narednih mjesec dana, dok će još mjesec dana biti potrebno za provjeru svih kandidata.