U pokretanje proizvodnje pekarskih proizvoda investirat će se oko dva miliona KM

Ugovor o ustupanju na privremeno korištenje jednog dijela objekata bivše kasarne „Goražde I“ kompaniji „Osmo“ d.o.o. iz Sarajeva, sa ovlaštenim predstavnikom Abidom Hasanovićem, potpisao je danas premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov, a potpisivanju je prisustvovao i ministar za privredu BPK Goražde Zijad Briga.

U cilju razvoja privrede na prostoru našeg kantona te stvaranja predpostavki za otvaranje novih radnih mjesta, ugovor je potpisan na period od deset godina, a na ovom lokalitetu planirano je pokretanje proizvodnje pekarskih proizvoda namjenjenih za evropsko tržište. Kako je naglašeno prilikom potpisivanja ugovora, u početku je planirano upošljavanje od 10 do 20 radnika, a ukoliko se proces proizvodnje bude odvijao planiranom dinamikom, broj uposlenih bi se mogao značajnije povećati.

Prema riječima premijera Ćulova, kompanija kojoj su ugovorom dati objekti na korištenje će imati značajna ulaganja prije pokretanja same proizvodnja i prema procjenama neophodno je oko 500.000 KM.

„Nadamo se dobroj saradnji od koje ćemo svi imati koristi. Opredjeljenje Vlade BPK Goražde je stvaranje povoljnog ambijenta za privredni razvoj i mi ćemo sa svoje strane učiniti sve kako bi ovaj prostor učinili interesantnim za investiranje“ – naglasio je premijer Edin Ćulov.

Na ovom lokalitetu predviđeno je formiranje mini poslovne industrijske zone, koja zahtjeva infrastrukturna ulaganja, a u ovu namjenu u skladu sa programima Ministarstvo za privredu i Ministarstvo za urbanizam investirat će blizu 200.000 KM.

„Na ovom lokalitetu nastojimo stvoriti uslove za rad kako ovom privrednom subjektu tako i drugim, jer u skorijem periodu očekujemo ponude i drugih investitora. Firma „Osmo“ d.o.o. iz Sarajeva je jedna uspješna firma koja je ispoštovala sve neophodne procedure, i njihova investicija bi u konačnici mogla iznositi blizu dva miliona KM. Dakle, radi se o jednoj društveno odgovornoj kompaniji koja zadovoljava svjetske standarde, tako da smo mišljenja da neće imati problema sa pronalaženjem kvalitetne radne snage„ – naglasio je ministar Zijad Briga.

Podršku ovim aktivnostima pored Vlade pružila je i Skupština BPK Goražde.