Za sanaciju klizišta na regionalnom putnom pravcu R 448a Osanica-Ilovača-Prača izdvojeno 106.779 KM

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 41. redovnoj sjednici održanoj danas dala je saglasnost za potpisivanje ugovora o izvođenju radova na sanaciji klizišta na regionalnom putnom pravcu R 448a Osanica-Ilovača-Prača. Sredstva za realizaciju ugovora obezbjeđena su u budžetu Ministarstva za privredu u iznosu od 106.779 KM sa PDV-om a ugovor će potpisati premijer BPK Goražde.

Razmatrajući materijale iz Ministarstva za privredu, Vlada je dala saglasnost na Program o izmjenama i dopunama Programa utroška sredstava po „Programu podrške privatnim preduzećima i poduzetnicima sa prostora BPK Goražde“ za 2023.godinu. Izmjenama i dopunama programa, predviđeno je stvaranje preduslova za uređenje Poslovne zone na lokalitetu bivše kasarne Goražde I.

Saglanost je data i na  Odluku o isplati novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivredi odnosno podsticaj za kontrolu zdravstvenog stanja pčelinjih društava. Nakon provedene procedure po Programu utroška sredstava „Program kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2023.godinu“, podržano je četrdeset i sedam korisnika a podsticajna sredstva izdvojena su u iznosu od 16.555 KM.

Na prijedlog  ministarstva,  na današnjoj sjednici utvrđen je i u dalju skupštinsku proceduru upućen nacrt Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi BPK Goražde, te Pravilnik za utvrđivanje koncesione naknade kojim će biti regulisana pitanja koncesione naknade u postupku dodjele prava pri obavljanju privrednih djelatnosti korištenje prirodnih bogatstava u općoj upotrebi i obavljanju djelatnosti od općeg interesa za BPK-a Goražde.

Ministarstvu za boračka pitanja BPK Goražde, data je saglasnost na Odluku o odobravanju novčanih sredstava na ime pomoći u radu boračkih udruženja za mjesec avgust 2023.godine, dok je Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport data saglasnot na Odluku o isplati novčanih sredstava Javnom preduzeću RTV BPK Goražde d.o.o. na ime VIII od ukupno XII redovnih tranši za 2023.godinu.

Saglasnost je data i na Olduku o pristupanju izrade Strategije za borbu protiv korupcije BPK Goražde za period 2023-2027, te  potpisivanje sporazuma o razumjevanju u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i pružanja besplatne pravne pomoći. S ciljem pružanje  podrške žrtvama trgovine ljudima, sporazum sa Vijećem  Evrope potpisat će premijer BPK Goražde.

Premijeru BPK Goražde data je saglasnost i za pokretanje procedure za izradu projektne dokumentacije u vezi instalacija koprimovanog prirodnog gasa (CNG) za predviđene objekte u BPK Goražde, a  saglasnost vlade  data je i Direkciji robnih rezervi da izvrši nabavku 130.000 lož ulja za potrebe grijanja u predstojećoj grejnoj sezoni.