Crveni križ Goražde: Svijest građana o značaju prve pomoći na niskom nivou

Crveni križ Grada Goražde danas je obilježio 9.septembar Svjetski dan prve pomoći.

 U ovoj organizaciji podjećaju da je riječ o  godišnjoj kampanji koja promoviše obuku prve pomoći za spašavanje života širom svijeta, a ovaj datum na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se od 2000. godine, druge subote u  septembru

 Članovi i volonteri goraždanske organizacije tim povodom na ulicama grada proveli su anketiranje građana o poznavanju prve pomoći te zainteresovanima demonstrirali način reanimacije kod prestanka disanja i rada srca

„ Na ovaj način nastojali smo doprinijeti podizanju svijesti o važnosti poznavanja i pružanja prve pomoći, a anketa je pokazala da je ta svijest kod građana nažalost na veoma niskom nivou.  Malo je bilo interesovanja i za vježbu kroz koju smo željeli prikazati kako pomoći osobi čiji je život ugrožen usljed besvjesnog stanja, prestanka disanja i rada srca, a pomoć s epruža vještačkim disanjem i masažom srca“ – pojansio je instruktor pružanja prve pomoći Crvenog križa Grada Goražde Nermin Hodžić.

 Naglasio je da upravo Svjetski dan prve pomoći ima za cilj podizanje svijesti o tome kako se mogu spriječiti ozljede i spasiti životi u svakodnevnim i kriznim situacijama,  te promovirati dostupnost prve pomoći.

 „ Poznavanje prve pomoći spašava ljudske živote, ali te činjenice ljudi, nažalost, postaju svjesni tek kada se nesreća dogodi. Statistike pokazuju kako hitna medicinska pomoć na mjesto nesreće dolazi najranije deset minuta nakon poziva. Upravo te prve minute nakon bilo koje vrste nesreće, ključne su za spašavanje života i zato je važno da svako od nas zna pružiti prvu pomoć i tako povećati šanse za preživljavanje unesrećenoj osobi“ – naglasio je Hodžić.