Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila Goražde

Foto: rtvbpk.ba

– Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder sa saradnicima jučer je posjetila Grad Goražde gdje je sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem i njegovim saradnicima razgovarala o problemu goraždanske deponije smeća.

Nelegalna deponija u naselju Šišeta više od decenije ima status privremene i predstavlja opasnost po zdravlje građana i okoliš, a gradska uprava Goražde intenzivno vodi aktivnosti na uspostavi savremene deponije na lokalitetu Trešnjice, o čemu je bilo govora na današnjem sastanku.    

Federalna ministrica Nasiha  Pozder ocijenila je kako je  projekat uspostave deponije u Goraždu,  do sada daleko ispred svih u Federaciji koji u sebi imaju epitet regionalne i međuentiteske

„ Drago mi je da sam danas u Goraždu, voljela bih da je nekim drugim povodom ali  tako je, kako je i sve što budem mogla i što bude pri ovom ministarstvu ću učiniti da se ovo pitanje riješi za vrijeme mog mandata. Znam da je Grad Goražde do sada prikupio većinu toga, odnosno da je projekat za Trešnjicu spreman već od 2018. Okolišna dozvola je izdata i obnovljena je i to je kada govorimo o ministarstvu na čijem sam čelu. Od strane lokalne zajednice urađen je glavni projekat, imamo građvvinsku dozvolu koja je još uvijek aktivna  i tu nema prepreka“ – precizirala je Pozder.

Govoreći o planu prilagođavanja otpada, naglasila je da se tu govori o  dvije deponije – zatvaranju Šišeta i otvaranju Trešnjice.

„ To su dva procesa koja idu paralelno. U ovom trenutku znamo  da plan prilagođavanja i takođe upravljanja Šišetima postoji, na nama je da provjerimo koliko je on još uvijek aktuelan i to su zadaci koje sam danas postavila pred lokalnu zajednicu. Mislim da ovakva saradnja i odlučnost i sa jedne i sa druge strane može doprinijeti tome da se ovo pitanje riješi, jer mislim da je zaista probijen svaki rok da se ovo konačno završi“ – navela je ona.

Nagalsila je da je adekvatno zbrinjavanje otpada, jedan od prioriteta ministarstva na čijem je čelu  

„ Mi smo u fazi pripreme budžeta za 2024. Godinu i traju naši interni pregovori  tako da je  teškogovoriti  koliko novca ćemo imati u budžetu, ali važno je da kažem da je otpad generalno jedan od  prioriteta kojima se namjeravam baviti i mislim da tu nema prostora za nekakvo odgađanje. I ono kada kažete „novca nema u budžetu“, ja sam imala stalno običaj reći da „novca ima kada se ne krade“  i dalje vjerujem  u to i mislim da je samo pitanje samo pametne raspodjele  i usmjeravanja novca na porjekte koji su spremni i koji treba da se realizuju, a ovaj projekat se čini zaista zrelim  za relizaciju i sve što bude do nas ja ću biti tu, ne samo da rješavam stvari, već ida podsjećam lokalnu zajednicu šta su dužni da urade da  bi smo riješili i Trešnjicu ali i Šišeta koja bojim se, ugrožava zdravlje i prirodu i okoliš i vašu Drinu koja je rijetkost da imamo rijeku koja je 120 metara široka u centru grada. Mislim da to trebamo cijeniti i štititi“ – kazala j efederalna ministrica okoliša i turizma.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović ohrabren je današnjom posjetom i razumjevajem resorne ministrice da se ovaj, gorući problem Goražda, konačno riješi

„ Potvrdilo se da Grad Goražde prednjači u odnosu na ostale i da smo prvi u FBiH koji imamo i projekat i dozvole i saglasnost okolnih lokalnih zajednica za uspostavu savremene deponij eregionalnog karaktera i vjerujem da neće izostati podrška kako resornog federalnog ministarstva tako i Fonda za zaštitu okoliša, Svjetske banke i drugih instanci“ – kazao je Imamović.

Federalna ministrica u pratnji gradonačelnika danas je posjetila i lokalitet privremene deponije Šišeta kao i buduće regionalne deponije Trešnjica gdje se na licu mjesta upoznala sa stanjem na terenu.

 

rtvbpk.ba