Pres konferencija MUP-a BPK i Uprave policije

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Nusret Hubjer i komesar policije Damir Bogunić na zajendičkoj pres konferenciji govorili su o višemilionskoj  podršci sa nivoa FBiH  te o do sada najvećoj  zaplijeni narkotika u ovom kantonu.

Ministar Hubjer podsjetio je da će zahvaljujući Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi FBiH, kantonalnom ministarstvu biti doznačen iznos od tri miliona KM

„ Vlada FBiH je na prijedlog resornog Federalnog ministarstva usvojila odluku  o novčanom transferu Upravi policije MUP-a BPK u iznosu od tri miliona KM.  Sredstva su odobrena za realizaciju programa kapitalnih ulaganja Uprave policije MUP-a BPK za 2023. Godinu a bit će uplaćena kada se okonča proces javnih nabavki i odabir najpovoljnijeg ponuđača. Biće iti korištena u svrhu poboljšanja rada Uprave policije kao i ono što je najbitnije, povećanje sigurnosti građana BPK Goražde“ – kazao je Hubjer.

Napomenuo je da će način utroška odobrenih sredstava biti definisan ugovorom koji će uskoro biti potpisan između federalnog MUP-a i Uprave policije MUP-a BPK,  gdje će se detaljnije definisati prava i obaveze.

„ U narednom periodu očekujemo još jedan novi transfer od strane Vlade FBiH u iznosu od 500.000 do 600.000 KM koji će biti realizovan nakon nekoliko sastanaka sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem, gdje bi na njegov prijedlog   ta sredstva trebal abiti odobrena“ – najavio je Hubjer.

Policijski komesar Damir Bogunić osvrnuo se na akciju u kojoj su policijski službenici MUP-a BPK proteklog vikenda zaplijenili najveću količinu narkotika od uspostave ministarstva

„U zajedničkoj akciji Sektora kriminalističke policije i Jedince za podršku, učestvovali su svi policijski službenici i koristim priliku da ih javno pohvalim i da im se zahvalim,  posebno Odsjeku za organizovani kriminal i droge i Jedinici za podršku koji su maksimalno 24 sata radili predano svoj posao što je rezultiralo najvećom zaplijenom MUP-a i Uprave policije u poslijeratnom periodu“ – kazao je Bogunić.

Podsjetio je da su narkotici pronađeni prilikom pretres na dvije lokacije u Goraždu

„ Izvršen je pretres kuće u mjestu Hubjeri  gdje je pronađena droga Amfetamin tj. Speed 28,30 g, heroin  1, 38 g, marihuana 1,45 gr i 11 komada tableta  kao i digitalna vaga i jedna  drobilica. Potom je izvršen i pretres u ul 22. maj gdje je pronađeno 27,50 g heroina, 257, 60 grama amfetamina i  jedna digitalna vaga. Drago mi je da mso pohvaljeni i od strane Federalnog ministra i  direktora FUP-a koji su obećali daljnju saradnju. Zahvalni smo i Vladi BPK  i MUP-u BPK  što rade na obezbjeđenju materijalno-tehničkih sredstava  i siguran sam da će rad  službenika Uprave policije i ubuduće dati rezultate“ – kazao je komesar policije BPK Goražde.

Govoreći o počiniocima, naglasio je da su   od ranije poznati policiji te da su još neke osobe u obradi. Napomenuo je  da je dalji rad na slučaju  preuzelo tužilaštvo.