Grad Goražde dio projekta udruživanja snaga za radna mjesta I stabilnost

Grad Goražde jedna je od ukupno šest lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojoj će biti implementiran projekat “Udruživanje snaga za radna mjesta i stabilnost –podrška ugroženim osobama u Bosni i Hercegovini kroz javno civilno i privatno partnerstvo“. Projekat imlementiraju Njemačko ministartvo za ekonomsku saradnju i razvoj, u saradnji sa njemačkom nevladinom organizacijom ASB dok  je nosilac programa LIR – civilno društvo iz Banja Luke.

Na današnjem sastanku u Gradskoj upravi Goražde naglašeno je da su u periodu implementacije projekta, u naredne tri godine, predviđene četiri aktivnosti koje će se realizirati na području Grada Goražda

“ Prva aktivnost je osnivanje socio-ekonomskog odbora za razvoj u koji bi bili uključeni predstavnici javnog i privatnog sektora  te civilnog društva, potom analiza potreba tržišta rada, što se posebno odnosi na mlade i žene. Treća faza su edukacije kroz treninge i četvrta faza je strukovno obrazovanje korisnika koji će biti podržani kroz grantove za samozapošljavanje i pokretanje vlastitog biznisa, te prekvalifikacije i zapošljavanje u privatnim firmama” – precizirala je predsjednica Udruženja LIR civilno društvo –Banja Luka Biljana Zgonjanin.

Implementacija će trajati  do 31. avgusta 2025. godine, a vrijednost projekta je 300.000 KM.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović vjeruje kako će po okončanju projekta veliki broj građana osnovati vlastiti biznis. Posebno je zahvalan organizaciji ASB  I udruženju LIR koji su prepoznali Goražde među šest lokalnih zajednica u BiH za  projekat koji je, kako je kazao,  od velike  važnosti i za stanovnike ovog grada.

“ Ne radi se samo o ugroženim kategorijama  jer pravo na apliciranje imaju osobe koje žele unaprijediti postojeće biznise I oni koji ih žele tek pokrenuti.  Analizom tržišta ćemo dati  I smjernice  jer utvrdili smo da u samozapošljavanju I poticaju biznisa, moramo poraditi. Apel i našim obrazovnim I nstitucijama  da kvalitet obrazovanja podigenmo na jednu veću ljestvicu, posebno nadležnom federalnom ministarstvu koje treba dati smjernice koja strukovna zanimanja su potrebna našem području. Već se suočavamo sa problemom da na određenim radnim mjestima nemamo uopšte prijavljenih osoba i mi ćemo kao lokalna samouprava dati svoj doprinos u stvaranju jednog ukupnog amnibijenta gdje će se mladi ljudi ostvariti u svom gradu jer egzodus mladih u čitavoj regiji I BiH je jedan od temeljnih problema  na kojem hitno moramo raditi” – kazao je Imamović.