Brojni sadržaji uz Dan oslobođenja, Dan BPK I Grada Goražda

Nizom događaja u Goraždu će biti obilježen 18.septembar, Dan prvog oslobođenja u proteklom ratu, Dan Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražde.

Višednevni program  obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji grada na Drini, započet 9.septembra Međunarodnim memorijalnim rukometnim turnirom “Mirsad Hurić”, nastavlja se sutra promocijom knjige  “Anamon” autora Irfana Gazdića I projekcijom filma  “Oficir, a veliki džentlmen”, posvećenog generalu Mustafi Hajrulahoviću Talijanu, ratnom komandantu Prvog korpusa Armije R BiH.

“ Program ove godine obiluje brojnim historijskim, kulturnim, sportskim I drugim događajima kroz koje ćemo nastojati ukazati na važnost ovog  datuma I herojske podvige naših branilaca prije 31 godinu, kada su pokazali neviđenu hrabrost  oslobodivši jedini preostali grad na Drini, što je bila najveća slobodna teritorija u to vrijeme u BiH” – pojasnio je  ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić.

Naglasio je da je riječ o datumu na koji su građani BPK I Grada Goražda, s pravom ponosni

“ I ne samo Goraždani već I ostali stanovnici istočne Bosne odnosno susjednih gradova, koji su u to vrijeme bili pripadnici Armije R BiH, a koji su silom prilika protjerani sa svojih ognjišta utočište našli u Goraždu. Svi oni zajedno su dali veliki doprinos, branili ovaj grad I oslobodili veliki dio okupirane teritorije” – napomenuo je Mirvić.

Dodao je da je, s ciljem njegovanja kulture sjećanja I prenošenja istine generacijama koje dolaze, priređen niz događaja, kako bi se ovaj datum dostojanstveno obilježio

“ Kroz mnoštvo događaja svi mogu pronaći razlog za sjećanje I biti ponosni na ono što se desilo prije 31 godinu. Uz odavanje počasti poginulim braniocima I ubijenoj djeci Goražda,  centralni događaj tradicionalno će biti svečana akademija 18. septembra čiji će gost biti član Predsjedništva BiH Denis Bećirević, a ovom prilikom dodjelit će se I najveća kantonalna I gradska priznanja” – kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

U okviru programa obilježavanja Dana BPK I Grada Goražda biće održan I planinarski pohod “Tragom oslobodilaca” kao I takmičenje u radioamaterskoj goniometriji,  planirane su I projekcije dokumentarnih filmova “Dr. Ilijaz” I “Juriš na snove” te javna tribina čiji će gost biti Ćamil Duraković.

Dio programa obilježavanja su I  16. Međunarodni šahovski turnir koji počinje sutra, dok su u danima vikenda planirani I 27. Međunarodni memorijalni turnir u rukometu za žene “Mevzeta Perla Balja”, državni kup u ribolovu “Memorijal Mujo Peštek Tito” kao I memorijalno takmičenje u sportskom ribolovu za lica sa invaliditetom “Elvedin Čakal – Čaka”.

Program će biti okončan 19. septembra obilježavanjem dana mobilizacije rezervnog sastava policije R BiH.

Osamnaestog septembra 1992. Godine,  okončanjem operacija “Krug” i “Drina” branioci ovog područja, pripadnici 1., 31. i 43. drinske udarne brigade postigli su najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom, čime je oslobođena kompletna teritorija grada na Drini. Goražde je tada dobilo epitet “Grad heroj”, a ovaj datum danas se obilježava kao “Dan BPK I Grada Goražda”.