FOTO:ilustracija
Kestenje, supa od tikve, cimet i jabuke su samo neke od slastica i mirisa koji nas podsjećaju na jesen. A pomisao na miris koji se širi iz rerne dok se peče pita od jabuka, instant nam budi divna sjećanja i osjećaj prijatne i udobne atmosfere jesenjih dana.
U nastavku vam donosimo recept za pitu od jabuka.
PITA OD JABUKA BEZ GLUTENA
TIJESTO:
Sastojci:
350 g Schar mix B brašna pomiješanog sa 5 g praška za pecivo
200 g hladnog maslaca narezanog na kockice
100 g šećera
2 jaja
2 kašike kiselog vrhnja
NADJEV:
Sastojci:
5 većih jabuka
šećer i cimet prema ukusu
2 kašike mljevenih lješnjaka
PRIPREMA:
Maslac utrljajte u brašno da dobijete grube mrvice te dodajte šećer, jaja i kiselo vrhnje i zamijesite prhko tijesto. Tijesto spljoštite u ovalni oblik te stavite u frižider.
Tijesto izvadite iz frižidera. Dvije trećine tijesta razvaljajte na pobrašnjenom papiru za pečenje (ostatak tijesta vratite u frižider) i obložite kalup za pitu. Jabuke ogulite i narežite na tanke listiće, dodajte šećer i cimet po želji. U jabuke umiješajte mljevene lješnjake pa ih rasporedite na tijesto. Preostalo tijesto razvaljajte i narežite na trakice pa dekorativno postavite na nadjev u obliku mreže. Pecite 30 minuta u peći zagrijanoj na 180 stepeni, dok tijesto ne poprimi lijepu boju. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.
Faktor,Bonjuor