Poplave u Libiji: zbog broja leševa posvuda strahuje se od bolesti

foto:federalna.ba

Spasilački radnici u devastiranom libijskom gradu Derna zatražili su više vreća za tijela, nakon što je katastrofalna poplava usmrtila hiljade ljudi i mnoge odnijela u more.

Međunarodna pomoć polako počinje da stiže u lučki grad nakon što je oluja Daniel pogodila sjevernu obalu Libije u subotu navečer. Strahuje se da je poginulo čak 20.000 ljudi. “Zapravo su nam potrebni timovi specijalizovani za izvlačenje tijela”, rekao je gradonačelnik Derne Abdulmenam al-Ghaithi. “Bojim se da će grad biti zaražen epidemijom zbog velikog broja tijela pod ruševinama i u vodi.” Lutfi al-Misrati, direktor tima za pretragu, rekao je za Al Jazeeru: “Trebaju nam vreće za tijela.”

Ranije je Hichem Abu Chkiouat, ministar civilnog vazduhoplovstva u administraciji koja vodi istočnu Libiju, rekao da “more neprestano izbacuje na desetine tijela”. Morske patrole rade  duž obale pokušavajući da lociraju tijela, od kojih su mnoga odvezena u Tobruk radi potencijalne identifikacije. “Tijela su posvuda, u kućama, na ulicama, u moru. Gdje god da krenete, naići ćete na mrtve muškarce, žene i djecu”, rekao je Emad al-Falah, humanitarni radnik iz Bengazija, za Associated Press.

“Cijele porodice su nestale.”

Tolika je potreba da se tijela zakopaju što prije kako bi se izbjeglo širenje bolesti da su stotine pokopane zajedno u jednoj grobnici. Stanovnici Derne su se zalagali za novu terensku bolnicu jer su dvije postojeće bolnice u gradu postale improvizirane mrtvačnice. Spasilački timovi stigli su iz Egipta, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Katara, rekao je gradonačelnik al-Ghaithi. Turska također šalje brod sa opremom za postavljanje dvije terenske bolnice i 148 članova medicinskog osoblja kako bi pomogli u spašavanju. Velika Britanija je u srijedu objavila početni paket pomoći u iznosu do milion funti.

Vlada nacionalnog jedinstva, koju priznaje UN, sa sjedištem u Tripoliju saopćila je u srijedu da je 12 zemalja poslalo timove pomoći i spašavanja u Libiju. Na njihovom Facebook profilu navodi se da pomoć uključuje timove za spašavanje, pse tragače, terenske bolnice, medicinske ekipe, uređaje sa termičkim senzorima, ronilačke ekipe i usisavanje vode, zalihe hrane, materijale za sklonište, te brodove i avione koji će pomoći u procesu oporavka.

Broj mrtvih u gradu mogao bi dostići između 18.000 i 20.000, broj do kojeg dolaze na osnovu broja okruga uništenih u poplavama, rekao je Al-Ghaithi za saudijsku televiziju Al Arabiya.

Među žrtvama poplave su desetine egipatskih migranata čija su tijela stigla u srijedu prevezena u Beni Suef, oko 110 km južno od Kaira, izvještavaju egipatski mediji. Postoji zabrinutost da su Derna i susjedni Sousse, zbog svoje blizine Italiji i Grčkoj, bili središta hiljada migranata koji su pokušavali preći Mediteran, a mnogi od njih su bili u lošim stambenim objektima u blizini luke.

Humanitarne agencije zbog oštećenih puteva jedva pristižu u Dernu. Većinom su im potrebni helikopteri, uglavnom iz Egipta.

Mohamed Eljarh, libijski novinar koji putuje u Dernu, rekao je da spasioci tek treba da stignu do nekih dijelova grada, posebno na istoku, kao i do obližnjeg obalnog grada Soussa i općine al-Sahel. „Do kasno sinoć stizale su molbe preživjelih koji su ispod ruševina“, rekao je Eljar za Guardian, govoreći iz obližnjeg grada Tobruka.

On je situaciju u Soussu i okolnim selima opisao kao “novu tragičnu epizodu”. “Stotine domova su zatrpane blatom, krhotinama i vodom. Pomoć još nije stigla”, rekao je on. “Slično je i drugim pogođenim područjima. Broj mrtvih će biti zapanjujući.”

Usama Al Husadi, 52-godišnji vozač, od katastrofe traga za svojom ženom i petoro djece. „Išao sam pješice u potrazi za njima… Obišao sam sve bolnice i škole, ali bez sreće“, rekao je on za Reuters, plačući s glavom u rukama.

Husadi, koji je radio noćnu smjenu u vrijeme oluje, još jednom je okrenuo broj telefona svoje žene. Bio je isključen. “Izgubili smo najmanje 50 članova porodice,  nestalih i mrtvih”, rekao je.

“Preživio sam sa svojom ženom, ali sam izgubio sestru”, rekao je Mohamed Mohsen Bujmila, 41-godišnji inženjer. “Moja sestra živi u centru grada gdje se dogodila većina razaranja. Pronašli smo tijela njenog muža i sina i sahranili ih.”

federalna.ba/The Guardian/Reuters