KK “Buk” Goražde ovog vikenda domaćin državnog prvenstva u kajaku na divljim vodama

Kajakaški klub „Buk“ Goražde ovog vikenda domaćin je  državnog otvorenog prvenstva BiH u kajaku na divljim vodama u disciplinama slalom, sprint i spust – klasik.

Zamjenik predsjednika KK “Buk”, trener Sanin Herenda podsjeća da je organizaciju ovog atraktivnog sportskog događaja  klubu je povjerio Kajakaški savez BiH uz napomenu da su u završnoj fazi pripreme za njegovog održavanje

“ Glavne tehničke pripreme su završene na svim poljima, postavljene su i  staze a sada se pripremamo za doček brojnih gostiju iz raznih zemalja I paralelno radimo treninge sa djecom. Očekujemo učešće klubova iz BiH, Sjeverne Makedonije kao I brojnih gradova iz Srbije poput Čačka, Kraljeva, Bajine Bašte I drugih. Prijave nismo zatvorili zbog gostiju koji su čekali da obezbjede neophodna sredstva I ostalo I sve njih dočekat ćemo otvorenog srca u gradu na Drini” – kazao je Herenda.

Napomenuo je da dvodnevno takmičenje počinje u subotu 16.septembra od 11 sati   

“ U subotu je planirana disciplina slalom dok će se u nedjelju učesnici takmičiti u disciplini spust u  dva dijela – spust klasik I  sprint, a u nedjelju startamo od devet sati. Takmičenja su cjelodnevna jer imamo I pojedinačne I ekipne vožnje, a sve će biti krunisano proglašenjem najuspješnijih i dodjelom pehara i medalja u nedjelju popodne.  Pozivam sve naše građane da  podrže  učesnike I goste jer ovaj  događaj vraćamo u naš grad nakon niza godina I nastojat ćemo da održimo kontinuitet u organizovanju ovakvih manifestcaija ali I animiramo druge klubove u BiH kako bi I oni u svojim gradovima održali ovakve I slične manifestcaije” – kazao je Herenda.

Prvi učesnici državnog prvenstva već su stigli u grad na Drini iz AKK “Duga” Zavidovići čiji predsjednik Suad Slipić ističe kako ga posebno raduje činjenica da se disciplina slalom nakon sedam godina pause, vraća u program državnih prvenstava

“ To je inače olimpijska disciplina što za našu djecu koja vrijedno rade i treniraju pruža jendu novu dimenziju, da budu novi kandidati  za jednu atraktivnu disciplinu punu adrenalina, pogotovo ovdje na prelijepoj rijeci Drini na kojoj se ima gdje trenirati jer disciplina slalom traži malo valova. Stigli smo u Goražde još jučer I  naša djeca uvježbavaju stazu obzirom da u Zavidovićima nemaju  uslove za rad u ovoj discipline, iako smo grad na tri rijeke čiji je vodostaj nizak zbog suše. Zbog toga smo se odlučili da dođemo tri dana ranije I na ovoj prelijepoj rijeci, uz gostoprimstvo naših prijatelja iz kluba “Buk” odradimo   pripreme I na državnom prvenstvu damo koliko možemo  svoj doprinos ovoj velikoj sportskoj manifestacijii Goraždu” – kazao je Slipić.