Zajednička vježba povodom 18.septembra

Povodom  18. Septembra, Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražda,  danas je održana zajednička vježba operativnih snaga kantonalne i gradske civilne zaštite i policije MUP-a BPK Goražde pod nazivom „Goražde 2023”.

Tokom vježbe koja je izvedena na Trgu branilaca grada  i mostu „Alije Izetbegovića“ demonstrirana je spremnost struktura civilne zaštite za djelovanje u određenim kriznim situacijama, poput pljačke banke I hapšenja počinilaca, spašavanja teško povrijeđenog lica sa kule mosta Alije Izetbegovića te gašenje požara na motornom vozilu I spašavanje unesrećenog lica.

“ Demonstrirali smo spremnost za reakciju u slučajevima koje su nam zakonom date u nadležnost I zadovoljni smo kako je sve proteklo. U narendm period trebamo raditi više u određenim segmentima, prevashodno obezbjeđenju neophodne opreme koja je najveći problem te obezbjediti I dodatne obuke za jedinice u sistemu zaštite I spašavanja” – kazao je  načelnik Štaba Civilne zaštite  BPK Goražde Mithat Hadžiomerović.

Kantonalni štab civilne zaštite BPK Goražde vježbu  je  organizovao u saradnji  sa MUP BPK, Gradskim štabom civilne zaštite Goražde, Kantonalnom bolnicom, Zavodom za javno zdravstvo , Profesionalom vatrogasnom jedinicom Goražde,  Kajakaškim klubom “Buk”, Gorskom službom spašavanja te Crvenim križom Goražde.

Vježbi su prisustovali I predstavnici  Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

“Lično sam impresioran, dobro organiziranoi odrađeno I sve čestitke organizatorima. Drago mi je da vlasti, da li lkalne ili kantonalne, prepoznajubiznost svih struktura civilne zaštite. Ista je  situacija I u Sarajevu I zadnjih godina su svi nivoi vlatsi zaista prepoznali bitnost CZ odnosno generalno zaštite I spašavanja I sigurnost čemu se sve više pridaje ogromna pažnja I finansijska podrška” – kazao je  direktor Kantonalne uprave CZ Kantona Sarajevo Dženan Brkanić.