“Tragom oslobodilaca” u znak sjećanja na herojsku odbranu našeg grada

U organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” danas se održava pohod “Tragom oslobodilaca”, u znak sjećanja na najteži ratni period kada su hrabri branioci ovog dijela BiH izvojevali blistave pobjede, oslobodivši značajan dio goraždanske teritorije.

Pohod, koji se održava četvrti put zaredom, doprinos je goraždanskih planinara obilježavanju 31. godišnjice od prvog oslobođenja Goražda.

Oko 30 učesnika krenulo je sa centralnog spomen obilježja “Goražde grad heroj, svojim braniocima” gdje je uz polaganje cvijeća odata počast poginulim braniocima, a potom je to učinjeno i na spomeniku ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina te šehidskom mezarju u Kolijevkama.

„Ranijih godina to smo činili na lijevoj obali Drine, ove godine učesnici pohoda će proći stazama koje su u najtežim vremenima pohodili branioci na desnoj obali. I ovo je način da odamo priznanje svim našim braniocima na koje smo jako ponosni. Ovu priliku iskoristio bih da se zahvalim Vladi BPK-a na podršci“ – kazao je predsjednik PK „Goražde-Maglić“ Zajko Šovšić.

Naglasio je da najteži period u novijoj historiji Goražda, ne smije biti zaboravljen.

U nastavku učesnici pohoda uputili su se prema prema Gaju, Tovarnicama i Gradini koji su bili bedem odbrane grada, evocirajući uspomene na vrijeme kada su naši branioci prvi put oslobodili Goražde.

Dan oslobođenja, Dan BPK i Grada Goražda obilježava se nizom događaja u okviru višednevnog programa.

Goražde je prvi put oslobođeno u proteklom ratu 18. septembra 1992. godine. Okončanjem operacija “Krug” i “Drina” pripadnici Armije RBiH postigli su najveći uspjeh u prvoj godini rata. Odlukom Skupštine BPK ovaj datum danas se obilježava kao “Dan BPK i Grada Goražda”.

U okviru Programa obilježavanja, danas se u mjestu Berič u organizaciji Radio-amaterskog kluba „Drina“ E71EEE Goražde održava takmičenje u radioamaterskoj goniometriji.

 

www.bpkg.gov.ba