Kako je Sud BiH za manje od dva dana odbio pa u potpunosti potvrdio optužnicu protiv Buljubašića i ostalih

Sud BiH je u srijedu u potpunosti odbacio optužnicu Tužilaštva BiH protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića i ostalih za ratni zločin u Jošanici kod Foče 1992. godine. Ni punih 48 sati nije prošlo kada je isti sud optužnicu u potpunosti potvrdio.

Razlog za prvobitno odbijanje je, kako saznajemo, bio taj što nisu obrazloženi činjenični navodi o krivičnim djelima navedeni u optužnici.S obzirom na kompleksnost predmeta, broj stranica optužnice, predložene svjedoke i ostalo nejasno je kako su tužitelji uspjeli da za manje od dva radna dana zaprime odbijenu optužnicu, dorade je i pošalju ponovo, a Sud BiH sve pregleda i zatim je potvrdi – u potpunosti.

Davorin Jukić, Braco Stupar i Lejla Konjic Dragović čine Sudsko vijeće koje je potvrdilo optužnicu.

Tužilaštvo BiH je imalo pravo na žalbu protiv ove odluke suda u roku od 24 sata, a kako nezvanično saznajemo žalba je napisana u samo nekoliko rečenica dok je Sud BiH odbijanje obrazložio na nekoliko desetina stranica.

Mnogi smatraju da se u ovom predmetu radi i o političkom pritisku na način da se optužnica potvrdi odnosno da osumnjičeni nađu na optuženičkoj klupi, baš kao i predmetu “Dobrovoljačka” gdje je predmet bio zatvoren, a zatim ponovo otvoren, a optuženima se sada sudi.

Istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici je obustavljena 17. januara 2012. godine, ali je otvorena ponovo 2018. godine zbog sumnje da je počinjen ratni zločin.

Sada je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Buljubašića, Sejdića i još 11 osoba, optužujući ih za ratni zločin u ovom selu. Prema optužnici, u napadu na selo ubijeno je 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, dok su kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

Iz Tužilaštva BiH su istakli da je oružani napad koji su izvršili optuženi bio usmjeren prema nebranjenoj zajednici s civilnim stanovništvom, a među žrtvama su bili stariji ljudi, žene i djeca. Najstarija žrtva imala je 88 godina, dok je najmlađa bila djevojčica od samo dvije godine. Neki od ljudi su, prema optužnici, mučeni i ubijeni na izuzetno svirep način.

Inače, šef Odsjeka za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine je Ivan Matešić protiv kojeg je u maju ove godine podnesena prijava Uredu disciplinskog tužioca nakon što su mediji pisali o “sumnjivim načinima na koje Matešić dolazi do priznanja svjedoka”.