Udruženje Buđenje“ obilježilo završetak projekta „Inkluzija, most između dvije obale“

Udruženje za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima  sa poteškoćama u razvoju „Buđenje“ iz Goražda, izložbom radova na platou ispred Centra za kulturu, danas je obilježilo završetak projekta „Inkluzija, most između dvije obale“.

Projekat je realiziran  u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP u BiH u saradnji sa Gradom Goražde.

Predsjednica udruženja „Buđenje“ Merima Jašarević naglašava da je projekat realiziran u dva segmenta

„ Prvi dio je bio tretmanski koji je obuhvatio ergoterapijske radionice u malim grupama sa djecom iz udruženja uz pomoć volontera i  zahvaljujući njima to je bilo moguće realizovati na način da svakom djetetu  bude posvećena pažnja. Sa zadovoljstvom  mogu reći da je u tom periodu zaista primjećen napredak  kod djece. Drugi segment projekta predviđao je inkluzivni dio odnosno  muzičke i likovne radionice koje smo radili zajdno sa djecom iz OŠ Fahrudin Fahro Baščelija gdje su djeca mogla da se izraze kroz umjetnost i u isto vrijeme da se druže i da njegujemo socijalnu inkluziju“ –precizirala je Jašarević.

Naglasila je da su sa djecom tokom realizacije projekta radile stručne osobe

„ Imali smo četiri stručna edukatora, pet volontera i taj menadžerski dio tako da je angažovano ukupno  deset osoba a ukupno je bilo uključeno 72 djece. Osnovna ideja je bila upravo da promovišemo inkluziju, rušenje stigme i diskriminacije i nadam se da smo uspjeli u tome“ – navela je Jašarević.

Naglasila je da udruženje svakodnevno radi u tom segmentu te kako je ohrabrujuće da to prepoznaju roditelji ali i šira društvena zajednica.

„ Mislim da uspjevamo u svojoj misiji jer vidim da roditelji stiču povjerenje u udruženje dolaze, učlanjuju se. Svjesni smo da je to jedan dug i težak put  i kada budemo zaista imali inkluziju u pravom smislu onda ćemo moći govoriti o pravoj integraciji odnosno uključivanju djece, mladih i osoba sa poteškoćama  u razvoju, u društvo.  Napredak rada sa djecom se vidi jer imamo mnogo male djece a rana intervencija je najvažnija i veoma je važna saradnja terapeuta sa roditeljima da bi sve to bilo uspješno i da bi stečena znanja bila naučena za stalno. Najteže je organizovati upravo taj individualni rad ili bilo kakve radionice a da imate posvećenost svakom djetetu , a kada toga ima, ima i napretka jer svako dijete napreduje u skladu sa svojim mogućnostima“ – naglasila je predsjednica udruženja „Buđenje“.