U Vladi FBiH danas sastanak o cijenama prehrambenih proizvoda

Foto:klix.ba

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević danas će u Vladi FBiH održati sastanak sa kantonalnim ministrima u čijoj nadležnosti je oblast trgovine.

Iz Federalnog ministarstva trgovine najavljeno je da će ministri razmotriti pitanja iz oblasti trgovine, s posebnim naglaskom na cijene prehrambenih artikala, kao i unapređenje saradnje u prometu roba i usluga.

Budući da je ministar Hasičević predsjednik Savjeta za strane investitore Federacije BiH, iz ministarstva ističu da je na sastanku planirana i razmjena informacija o potencijalima za ulaganja i privlačenje investitora, te poboljšanje infrastrukture, s ciljem stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta.

Podsjetimo i da je Vlada Federacije BiH prošle sedmice donijela novu odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine, prošlosedmičnom odlukom je povećan broj proizvoda sa 9 na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

U bh. entitetu Republika Srpska počela je kampanja “Društveno odogovorni” u sklopu koje su cijene određenih namirnica niže, a kako je najavljeno lista proizvoda koji pojeftinjuju će biti proširena.

klix.ba