Srednje škole u Danskoj sve više koriste ChatGPT u nastavi: Učenici su uvijek varali, AI nije nužan za to

Foto:klix.ba

Procvat chatbotova umjetne inteligencije (AI) stvorio je širom svijeta muke, prvenstveno u školama, zbog sve češćeg varanja učenika. Međutim, nekoliko škola u Danskoj se pak odlučilo uključiti ih u nastavu, što se do sada pokazalo kao pozitivno.

Mette Molgaard Pedersen, nastavnica engleskog jezika u Horsens gimnaziji u centralnoj Danskoj, primijetila je da su neki učenici predali zadatke uz pomoć AI alata, samo nekoliko sedmica nakon pokretanja ChatGPT-a.

I dok je prvi dojam takav da ga učenici koriste kako bi prepisivali na testovima ili uradili domaći zadatak, nastavnica Pedersen kaže da ChatGPT itekako može biti koristan, ako se koristi na adekvatan način.

“On učenicima može biti novi alat za učenje”, mišljenja je ova nastavnica.

Sada pet danskih srednjih škola – uključujući i onu gdje radi nastavnica Pedersen – ohrabruje korištenje tehnologije u nekim razredima, kao dio dvogodišnjeg projekta.

Učenici su za sada zadovoljni inicijativom.

Na nedavnom času engleskog, učenici su imali zadatak da prvo sami analiziraju kratku priču, a zatim da koriste AI chatbot. To je lekcija o sposobnostima tehnologije, ali i o njenim ograničenjima.

“Mislim da je to sjajno. Mislim, to je alat skoro kao i svaka druga stvar na svijetu. Skoro je kao pretraživač, ali možete biti precizniji s njim i može vam dati preciznije odgovore nego da nešto ukucate u Google”, rekao je Jacob Yde Dideriksen, 17, još jedan učenik Horsens gimnazije.

S druge strane, broj nastavnika koji žele ostati dosljedni starom sistemu obrazovanja je veći i oni ostaju “otporni” na ChatGPT.

Dok se jedni bore za uvrštavanje AL-a u učionice, drugi to izričito osporavaju, neki nastavnici posve nisu zabrinuti. Prema njihovom mišljenju, učenici su uvijek pronalazili načine da varaju, ChatGPT je sada samo jedna nova opcija.

klix.ba