Kakva je situacija sa državljanima BiH u Izraelu: Aerodromi rade, ali se letovi sve više otkazuju

 

Ambasada Bosne i Hercegovine u Izraelu komentirala je aktuelnu situaciju na području Izraela i Palestine te su se osvrnuli na državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na teritoriji Izraela.

Kako je naglašeno, Ambasada od početka sukoba u Pojasu Gaze nije zaprimila nijednu informaciju o povrijeđenim ili eventualno stradalim građanima BiH.

“Jučer je bilo nekoliko poziva naših građana koji imaju dvojno državljanstvo. U ovom trenutku niko iz našeg regiona ​ne organizuje evakuacijske letove. Postoji opcija komercijalnih letova ukoliko se neko odluči da napusti Izrael da Ambasada asistira”, ističu iz Ambasade za Klix.ba.

Jedna državljanka je prije nekoliko dana kontaktirala Ambasadu.

“Naša državljanka koja je kontaktirala Ambasadu kasno preksinoć odletjela je avionom Al Ahla za Veneciju. Javila se i zahvalila na svim informacijama koje su joj pružene, a koje su joj pomogle da sigurno napusti Izrael. Ambasada je nju i njeno dijete osigurala i smještaj. S obzirom da naši građani nemaju obavezu da se javljaju ambasadi, mi nemamo informaciju o tome koliko ih ima u Izraelu. U svakom slučaju, spremno smo da pomognemo svima u skladu sa našim mogućnostima”, poručili su.

Osvrnuli su se i na situaciju sa letovima iz Izraela.

“Aerodrom Ben Gurio je otvoren za saobraćaj, ali sve više kompanija otkazuje letove. Tokom jučerašnjeg dana više puta se oglašavala uzbuna u Tel Avivu. Noćas i jutros je bilo mirno. Ambasada Bosne i Hercegovine do daljnjeg ne preporučuje putovanje u Izrael”, zaključili su.

klix