Na sajmu jabuke u Goraždu: Kraljica voća, domaći specijaliteti i suho meso

 

Da je Goražde, između ostalog, i voćarski kraj pokazalo se ovih dana na tradicionalnom sajmu “Dani jabuke” na koji je stiglo blizu 100 izlagača iz BiH i zemalja regiona.

Štandovi puni različitih proizvoda od prehrambenih do odjevnih predmeta, ukrasa i nakita. Dominiraju domaći proizvodi, prerađevine od voća i povrća, pčelinji proizvodi, različite vrste sira, pekarski proizvodi, i suho meso.

Posjetioci u šali kažu da rado dolaze na sajam meda, ali i mesa, međutim to je tradicija sajma u čijem srcu je ipak kraljica među voćem, jabuka. Vrijedne Goraždanke poput Mirsade Čaušević na svojim štandovima ponudile su pravo bogatstvo domaćih domaćih proizvoda.

Kažu radi se cijele godine, ali je zato ponudi teško odoljeti.

Uz kupovinu domaćih specijaliteta, posjetioci su mogli degustirati i delicije koje su im pripremili učenici Srednje stručne škole “Džemal Bijedić”.Mladići i djevojke pokazali su pravo kulinarsko umijeće na takmičenju “Smotaj i probaj slatko od jabuke”.

“Učenici uvijek pokažu izvrsne rezultate, a i za njih spremimo vrijedne poklone. Sada su nam pokazali kako se već sutra mogu baviti ovim poslom, spremati specijalitete, a ujedno se i lijepo druže”, kaže Šejla Bojadžija, jedna od organizatorica “Dana jabuke Goražde 2023”.

Specijaliteti od jabuke

Na stolu tufahije, lijena pita, pita od jabuka, a učenici presretni što su građani prepoznali njihov rad i kvalitet proizvoda.

“Naravno da smo se odlučili spremati specijalitete od jabuke, napravili smo tufahije, lijenu pitu, jabukovaču, to su tradicionalna jela iz BIH, nisu teška za spremati, a vrlo su ukusna”, kaže Irma Rahman, učenica SSŠ “Džemal Bijedić”.

Učesnike takmičenja “Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji” ocjenjivao je stručni žiri na čelu sa poznatim kuharom Hamedom Turkušićem, vlasnikom restorana Kasablanca. Prvo mjesto osvojili su Belmin Tiro i Asmir Hadžimusić, drugo Anel Hadžić i Nedim Mehić, treće Nejra Pašović i Amna Mujezinović i četvrto Almina Herceglija i Minela Hodžić.

Tradicionalno na sajmu jabuke odvoje vrijeme i za kviz znanja poljoprivrednih tehničkih škola iz BiH i regiona. Zahvaljujući sajmu u Goražde su prvi put stigli učenici škole iz Makedonije.

“Ovdje je prelijepo, ljudi su sjajni. Stalo nam je da budemo najbolji, ali je fokus ipak na prijateljstvu”, kaže Igor Nikolov iz Makedonije.

Među učesnicima ponovo su iz poljoprivredno – tehničke škole iz Berana.

Kviz i druženje

“Mi smo već 12 godina učesnici, a utisci su svake godine sve bolji. Važna nam je i razmjena iskustava među profesorima i prijateljstvo koje se stiče među učenicima”, kaže Muhamed Adrović, iz Berana u Crnoj Gori.

Na kvizu su ipak najviše znanja pokazali učenici Srednje mješovite škole iz Gradačca, drugo mjesto pripalo je srednjoj poljoprivredno – veterinarskoj školi sa domom učenika, Svilajnac Srbija dok je treće mjesto zauzela Mješovita srednja škola “Enver Pozderović” iz Goražda.

U završnici sajma dodijeljene su i nagrade za najbolje proizvođače biljne i animalne proizvodnje, pa se najvrijednijom okitilo Udruženje “Srebrenka”.

Organizatori sajma već najavljuju pripreme za jubilarnu 20-tu manifestaciju “Dani jabuke”. Imaju i razloga jer je BPK Goražde brend u kontekstu postojećih autohtonih voćnih vrsta kao i pogodnosti za uzgoj voća, u odnosu na neka druga područja u BiH.

S druge strane zabrinjava činjenica da je u BPK Goražde 3991 hektar neobrađenog zemljišta koje bi, moralo biti u funkciji proizvodnje hrane.

Neiskorišteni potencijal

“Pod voćnjacima je oko 1074 hektara što je 6,12 procenata učešća u poljoprivredi, odnosno više nego na nivou FBiH kad je riječ o učešću voćarstva u poljoprivredi”, ističe Muhamed Brka, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Naglašava da je voćarstvo jedna od najakumulativnijih poljoprivrednih grana sa 20 do 30 puta većom vrijednosti po hektaru, nego proizvodnja pšenice i kukuruza, a zapošljava po jedinici površine 20 puta više radnika.

“Nažalost, danas je stanje proizvodnje jabuke u BiH tako da za proizvodnju 1000 tona jabuke treba biti angažovano 278 do 315 hektara i to je deset do jedanaest puta više nego u razvijenim zemljama Evrope ili SAD-u. Zato je neophodno podizanje nivoa znanja i kompetencija za razvoj poljoprivrede i turizma kroz saradnju naučno-istraživačkih ustanova i voćarske industrije”, zaključio je Brka.