BiH nakon drame savladala Njemačku i 11. put postala prvak Evrope u sjedećoj odbojci

Foto:klix.ba

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci odbranila je titulu prvaka Evrope nakon što je u današnjem finalu EP-a koje se igralo u Italiji nakon prave drame i preokreta savladala selekciju Njemačke rezultatom 3:2 u setovima (18:25, 25:23, 28:30, 25:21, 15:6).

Prvi set je otišao na stranu Nijemaca prilično ubjedljivo 25:18, a u dramatičnom drugom setu naš tim je bio bolji sa 25:23 i stigao je do poravnanja u setovima.

Prava drama uslijedila je u trećem setu. Naša selekcija je imala 26:25, ali nije uspjela iskoristiti set loptu i Njemačka je stigla do nove prednosti osvojivši set rezultatom 30:28.

Ipak, naš tim nije poklekao, odigrao je sjajan četvrti set i sa 25:21 u kočanici je izborio odlučujući set. Na krilima sjajne igre iz četvrtog seta nastavili smo i u petom, te smo sa furioznih 15:6 završili posao i stigli do velike pobjede.

Ovim trijumfom naši zlatni odbojkaši osigurali su i direktan plasman na Paraolimpijske igre naredne godine.

Reprezentacija BiH je tako odbranila naslov prvaka Evrope osvojen prije dvije godine i stigli smo do 11. naslova šampiona.

Prije toga smo devet puta uzastopno bili prvaci (od 1999. do 2015. godine), a onda je Rusija osvajala zlato na dva prvenstva zaredom. BiH je osim 11 zlatnih medalja, osvojila dvije bronze i jedno srebro.

Na spisku reprezentacije bili su: Ifet Mahmutović (selektor), Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Asim Medić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, Jasmin Brkić, Stevan Crnobrnja, Armin Šehić, Nizam Čančar, Edin Đino i Elvis Šerifović.

 

klix.ba