Održana 8. redovna sjednica Skuapštine BPK Goražde

Jednoglasno usvojena Odluka o kupovini nekretnina u naselju Rasadnik
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 8. redovnoj sjednici održanoj danas, jednoglasno je usvojila Odluku o kupovini nekretnina u naselju Rasadnik te dala saglasnost premijeru BPK Goražde za potpisivanje predugovora sa ZiratBank BH d.d. Sarajevo, u čijem vlasništvu se nalaze predmetne nekretnine.
Procjenjena vrijednost nekretnina iznosi 1.130.000KM a predugovorm je definirana isplata u tri rate. Nakon potpisivanja predugovora planirana je uplata prve rate u iznosu od 550.000KM a ostale dvije u iznosima od 290.000KM do kraja aprila 2025.godine Ukoliko se otplata izvrši ranije, odnosno u toku 2024.godine, cijena nekretnina smanjila bi se za iznos od 30.000KM. Sredstva za realizaciju predugovora obezbjeđena su u budžetu BPK Goražde.
Na današnjoj sjednici Skupština BPK Goražde, razmatrala je a potom i utvrdila te u proceduru javnih rasprava uputila nacrt Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi BPK Goražde. Javnu raspravu u roku od 60 dana u Gradu Goražde te općinama Foča i Pale u FBiH sprovest će Ministarstvo za privredu, Ustavna i zakonodavno-pravna komisija i Komisija za privredu i ekonomsku politiku Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
Po skraćenom postupku, razmatran je a potom i usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti BPK Goražde. Kako se navodi u obrazloženju, razlog za izmjene i dopune je, kako bi se ovaj propis uskladio sa Uredbom o izmjenama Uredbe o naknadama troškova za službena putovanja FBiH, kojom su prestala ograničenje u vezi isplate naknade za službeno putv
anje i toli obrok, bez stvaranja dodatnih poreznih obaveza za poslodavca.
Povodom stravičnih zločina protiv čovječnosti u Palestini , Skupština BPK Goražde usvojila je deklaraciju u kojoj se između ostalog apeluje na deeskalaciju nasilja i zaštitu nedužnih ciivla, uz poziv svih onih koji su u poziciji da zaustave nasilje i okrenu se postizanju mirovnog rješenja.
Na sjednici danas, razmatran a potom i usvojen Izvještaj o utrošku tekuće budžetske rezerve iz Budžeta BPK Goražde za period 01.01.2023.-30.06.2023.godine, Izvještaj Nezavisnog odbora za period 01.02.2023.-31.07.2023.godine, Izvještaj Nezavisnog odbora o radu policijskog komesara za period 01.04.2023.-30.06.2023.godine te Izvještaj o radu Direkcije robnih rezervi BPK Goražde za 2022.godinu.
Poslanici u Skupštii BPK Goražde na današnjoj sjednici razmatrali su izvještaje u radu osnovnih i srednjih škola sa prostora BPK Goražde za školsku 2022/2023.godinu. Nakon rasprave, a kojoj su prisustvovali i drektori škola, svi izvještaji osnonvih škola dobili su potrebnu većinu izuzev OŠ“Husein ef.Đozo“ a kada je riječ o srednjim školama usvojen je izvještaj MSŠ „Enver Pozderović“, SSŠ „Džemal Bijedić“ dok su izvještaj STŠ „Hasib Hadžović“ nije dobio potrebnu većinu.