Udruženje “BABY STEPS” provodi aktivnosti na zaustavljaju korupcije u porodilištima, posjetili i Goražde

Provodeći aktivnosti na zaustavljanju koruptivnih radnji u porodilištima širom BIH, Udruženje “BABY STEPS” organiziralo je druženje sa porodiljama koje imaju iskustva iz Kantonalne bolnice Goražde i Univerzitetske bolnice u Foči.

“Stanje u cijeloj državi je vrlo loše. Mi smo razvili sistem koji omogućava elektronsku ocjenu i prijavu korupcije u porodilištima, gdje su već četiri porodilišta u sistemu, a u ovoj fazi ćemo ubaciti još osam porodilišta, među kojima, nadam se i Goražde. Porodilje mogu iz svoje kuće, nakon poroda pristupiti sistemu putem koda koji dobiju u bolnici i ocijeniti porodilište, uslugu, eventualno prijaviti korupciju ili neku drugu nepravilnost, što je veliki korak naprijed”, izjavila je Amila Tatarević, predsjednica udruženja.

U fokusu njihovog rada su prava porodilja i trudnica, edukacija, informisanje i borba protiv korupcije te za bolje uslove u porodilištima.

“Skupljamo iskustva, objavljujemo ih, sarađujemo sa drugim institucijama, tužilaštvima i slično. Prema istraživanju udruženja koje smo proveli prije dvije godine korupcija je prisutna na svakom drugom porodu, što je enormna cifra, ali ako pitamo ljude ko je to prije ili poslije poroda dao neku kovertu, vidjet ćete da su te cifre i veće. To je zaista alarmantno i krajnje je vrijeme da nešto poduzmemo jer ovo nosi užasno velike posljedice. Osim toga stanje u porodilištima je jako loše i moramo djelovati”, kazala je Tatarević.

Emira Trgo – Vrabac, advokatica udruženja naglašava da je problem korupcije i loših uslova kompleksan, ali da se porodilje educiraju o njihovim pravima, te osnažuju da se bore protiv svih oblika diskriminacije i nasilja, u vezi sa trudnoćom, porođajem i postporođajnim periodom.

“Mi dobijamo vrijedne uvide u stvarno stanje, to je pomoć u identifikaciji problema unutar zdravstvenih sistema, a naročito one koje se odnose na korupciju i postupanje zdravstvenih radnika koje bi mogli okarakterisati kao nesavjesno liječenje. Svjesni smo činjenice da korupcija i nesavjesno liječenje idu “ruku pod ruku”, na način da korupcija u zdravstvenom sektoru vrlo često može dovesti do nesavjesnog liječenja jer se prioriteti postavljaju na osnovu finansijskog interesa, a ne medicinske potrebe”, istakla je  Trgo – Vrabac.

Osim toga svjedočenja koje je udruženje “Beby Steps” prikupilo u proteklom periodu pokazuju da je porodiljama vrlo često povrijeđeno i pravo na informisani pristanak.

“Postoje primjeri da su žene dobile papir koji su trebale da potpišu odnosno saglasnost da pristaju na sve intervencije medicinske usluge, unutar zdravstvene ustanove, ali sa ove distance mogu reći da je jako diskutabilno u kojim momentima se predočava ta saglasnost porodiljama. Postoje primjeri da su žene dobile tu saglasnost u momentu kada se nalaze u porođajnoj sali i imaju velike bolove i potpuno je jasno da žena u tom trenutku ne može racionalno razmišljati”, ističe Trgo – Vrabac.

Udruženje “Baby Steps” ove aktivnosti provelo je u Sarajevu, Bijeljini, Tuzli,  Banja Luci i drugim gradovima.